Instagram Kids

Facebook stopt tijdelijk met de ontwikkeling van een kindvriendelijke versie van Instagram. Er komen wel nieuwe toezichtfuncties voor ouders.

Advertentie

Instagram kondigde in maart de komst aan van een nieuwe versie van het platform gericht op kinderen jonger dan 13 jaar (10-12 jaar). Instagram Kids, zoals het in de volksmond genoemd wordt, zou de Instagram-ervaring zo veel mogelijk behouden voor kinderen, maar ouders meer controle geven over wat hun kinderen op de app kunnen doen. De zichtbare content zou sterk worden gemodereerd en adverteerders krijgen geen toegang tot het platform. Facebook lanceerde eerder al een Kids-versie van de chatapplicatie Messenger.

De voorbije maanden is duidelijk geworden dat het maatschappelijk draagvlak voor Instagram Kids nog niet erg groot is. Een rapport dat Wall Street Journal recent publiceerde, gooide nog wat olie op het vuur. De krant schreef over een onderzoek dat aantoonde dat het gebruik van Instagram mentale problemen bij jongeren in de hand werkt. Hoewel moederbedrijf Facebook die kritiek pareerde, lijkt het niet het juiste moment te zijn om een social media-app voor jonge kinderen uit te rollen.

‘Instagram Kids is geen slecht idee’

Het bedrijf zet het project daarom voor onbepaalde tijd even on hold. “Critici zeggen dat Instragram Kids een slecht idee is, maar dat is het niet”, schrijft Adam Mosseri in een blog. “De realiteit is dat kinderen online gaan en wij geloven dat kindvriendelijke online ervaringen ontwikkelen de beste oplossing is. YouTube en TikTok hebben die boodschap ook begrepen. Ik heb zelf drie kinderen en hun veiligheid is mijn grootste bezorgdheid.”

Instagram wil deze bezinningsperiode gebruiken om naar de bezorgdheden van ouders en beleidsmakers te luisteren en anderzijds hen te overtuigen van het belang van Instagram Kids. De toekomst voor het kindvriendelijke Instagram-alternatief oogt echter onzeker. Dat betekent niet dat het dochtermerk van Facebook niets zal ondernemen in afwachting. Het bedrijf werkt volop aan nieuwe toezichttools voor ouders om hun tienerkinderen op de ‘volwassenen’ versie van Instagram beter te controleren. Hier zal Instagram binnenkort meer in detail over communiceren aan de buitenwereld.  


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here