Nieuws

Apple Games goed voor 69% van winst App Store

Apple App Store
Apple Games, het game-onderdeel van de App Store, zou op zichzelf verantwoordelijk zijn voor 69 procent van de totale winst van het platform in 2019.

Daarmee is het zowat de belangrijkste bron van inkomsten voor de App Store. Dit blijkt uit een bericht van AppleInsider. De Apple App Games-tak zou in 2019 zo’n 69 procent van de totale omzet van 15,9 miljard dollar winst hebben geboekt. Dat zou volgens het bericht meer zijn dan Nintendo, Microsoft, Activision Blizzard en Sony samen opgeteld.

Volgens het bericht van AppleInsider zouden veel van deze details afkomstig zijn uit de rechtszaak tussen Apple en spelontwikkelaar Epic Games. Bewijsstukken uit deze vrijgegeven data van deze rechtszaak zouden naar deze cijfers wijzen.

Grootste speler

De Wall Street Journal voerde een analyse uit waarbij de bedrijfswinsten uit gaming van 2019 op 8,5 miljard dollar werden geschat. Apple liet tijdens de rechtszaak weten dat de cijfers in werkelijkheid hoger lagen. Volgens het bericht liggen gaming-cijfers mogelijk 2 miljard dollar hoger dan alle winsten van gaming-reuzen Sony, Nintendo, Activision en Microsoft opgeteld voor diezelfde periode. Dat zou van Apple op slag een van de grootste gaming platformen maken.

Games zorgen voor de hoogste opbrengsten van de totale App Store, zo stelt de analyse. Data afkomstig van Sensor Tower stelt dat de App Store in 2019 ongeveer 15,9 miljard dollar in het laatje bracht. 69 procent daarvan zou dus puur van games en gerelateerde opbrengsten komen. De bedrijfswinst van de App Store bedroeg volgens de data ongeveer 12,3 miljard dollar. Dat zou op een vijfde van de totale winst van Apple uitkomen.

Conflict

Het conflict tussen Epic en Apple dateert reeds van 2020. De spelontwikkelaar was van mening dat Apple met zijn hoge commissiekosten van 30 procent bij in-app aankopen een monopolie vormde, en besloot een alternatief betalingssysteem in te bouwen. Dit was tegen de regels van Apple, waarna zij reageerden door de apps van Epic uit hun App Store te verwijderen. De spelontwikkelaar was hier niet mee akkoord en trok Apple voor het gerecht.

Op 10 september volgde er een uitspraak in de zaak. Volgens de rechtbank zou Epic er niet in zijn geslaagd om aan te tonen dat het bedrijf uit Cupertino een monopolie had op de markt. Daarnaast werd Apple ook wel verplicht om een alternatief betalingssysteem te voorzien. Ontwikkelaars zouden hiermee dus de commissiekosten van de app-winkel kunnen omzeilen. Epic liet alvast weten dat het tegen de uitspraak van het hof in beroep wenst te gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business