Nieuws

Microsoft Teams mogelijk onderwerp van Europees antitrustonderzoek

prominente plaats Teams in Windows 11
Er zijn vragenlijsten uitgezet bij concurrenten van Microsoft Teams over de manier waarop het product in de markt wordt gezet.

Er zijn aanwijzingen dat de Europese mededingingsautoriteit werkt aan een onderzoek naar Microsoft Teams en de manier waarop Microsoft zijn machtige positie daarrond misbruikt. Volgens Reuters heeft de Europese instelling een vragenlijst uitgezet bij Microsoft en concurrenten van Teams. Het zou daarbij gaan om diensten als Facebook, Zoom, Slack en Google Meet.

De macht van Microsoft Teams

Reuters schrijft dat het doel van de Europese mededingingsautoriteit is om na te gaan hoe Microsoft zijn dienst Teams in de markt heeft gezet. De instelling kijkt daarbij specifiek naar de periode 2016 tot 2021. Microsoft Teams werd in 2017 gelanceerd als opvolger van Skype for Business. 

Het antitrustonderzoek werd nog niet officieel aangekondigd maar volgens Reuters is de vragenlijst wel een betrouwbare aanwijzing. Het is verder ook niet duidelijk waarom de EU nu met een antitrustonderzoek op de proppen zou komen. Wel weten we dat concurrent Slack in 2020 een klacht indiende tegen Microsoft omdat het bedrijf zijn machtige positie zou misbruiken om Teams verder in de markt te zetten.

Microsoft werd toen beschuldigd van “een kopie van de browseroorlog” omdat het Teams koppelt aan andere noodzakelijke diensten als Office waardoor gebruikers bijna automatisch naar de videochatdienst worden gelokt. 

Via de vragenlijsten zou de EU willen weten hoe concurrenten mogelijk schade hebben opgelopen door “het monopolistische gedrag” van Microsoft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business