minder politieke content op Facebook

Facebook zet zijn intenties door en onderneemt nieuwe stappen voor een minder politieke nieuwsfeed. Het initiatief breidt uit naar 75 landen.

Advertentie

Die intenties maakte het socialemediabedrijf van Mark Zuckerberg bekend in een mededeling. Facebook heeft al een nieuwe versie van zijn News Feed geïntroduceerd in de Verenigde Staten, Costa Rica, Zweden, Spanje, Ierland, Canada, Brazilië en Indonesië. De laatste update is echter een stuk groter en zet de ‘depolitisering’ pas echt door.  

Hoewel Facebook niet liet weten welke landen zich daar precies tussen bevinden (en of België daarbij is), bevestigde een woordvoerder dat het bedrijf het Nieuwsoverzicht in elk van die landen “voor een klein percentage gebruikers” zal aanpassen. Landen waar er binnenkort verkiezingen plaatsvinden werden om die reden niet meegenomen in de tests. 

Minder politieke Facebook 

Mark Zuckerberg kondigde in januari al voor het eerst aan dat hij minder politieke content wil op zijn platform. Op dat moment kreeg Facebook bakken kritiek voor zijn rol in de organisatie bij de bestorming van het Capitool. “Mensen willen niet dat geruzie en politiek hun gebruikservaring gaan domineren”, zei de socialbaas toen. 

De nieuwe aanpak kan Facebook waardevolle informatie opleveren over hun aanpak om de sfeer op het platform te verbeteren. Onrechtstreeks voelt Facebook zich toch beschuldigd van het teren op negatieve gebeurtenissen om het engagement te verhogen. Zuckerberg en co lieten dan ook weten dat de veranderingen tegelijkertijd pagina’s met veel volgers minder bezoekers kan opleveren.  

“Gaandeweg zullen de tests ons nieuwe inzichten geven. We gaan updates delen over de resultaten en op basis daarvan gaan we aanpassingen doorvoeren”, aldus Facebook in zijn mededeling. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here