Face Pay

Via gezichtsherkenning kunnen burgers in Moskou betalen en gebruikmaken van het metronetwerk. Iets voor jou?

Advertentie

De autoriteiten in Moskou zijn begonnen met een opvallende nieuwigheid: burgers kunnen vanaf nu ook betalen via gezichtsherkenning om toegang tot de metro te krijgen. Ze hebben dus geen smartphone of kaart meer nodig, dat schrijft onder andere The Guardian. Een simpele blik in de camera moet genoeg zijn. Inwoners moeten daarvoor wel via een applicatie een foto, bankrekening en metro-abonnement koppelen aan het zogenaamde Face Pay. De technologie werkt al in meer dan 240 metrostations verspreid over Moskou.

Face Pay

Je betaalt dus met je gezicht. Het klinkt op zich heel futuristisch maar er is ook een akelig kantje aan. Inwoners uploaden dus een foto van zichzelf en bij het binnenwandelen van het metrostation kunnen ze zichzelf kenbaar maken. Volgens Sergey Sobyanin, burgemeester van Moskou, zal Face Pay voor een vlottere doorstroming van reizigers zorgen en hopen de autoriteiten dat binnen 3 jaar 15 procent van de reizigers gebruikmaakt van de betaaltechniek.

Security

Eén van de vragen die je je waarschijnlijk stelt is “hoe veilig is Face Pay”? Volgens de Russische autoriteiten wordt alle data die uit Face Pay voortkomt versleuteld opgeslagen in datacenters. Wie heeft er dan toegang tot die data? Alleen interne medewerkers van de overheid krijgen toegang als het relevant is. Toch is er in Moskou en bijgevolg heel Rusland best veel kritiek op Face Pay.

Een burgerrechtenorganisatie geeft aan dat de overheid trekjes krijgt vanuit China waar gezichtsherkenning al in een ver stadium is met als doel een social credit-systeem uit te rollen. 

Zou jij gebruikmaken van Face Pay? Laat het ons weten in de comments.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here