Apple MacBook Pro M1 Pro M1 Max
MacBook Pro M1. Image: Apple

De opvolger van de M1 SoC is gearriveerd: dit zijn de M1 Pro en M1 Max in combinatie met de nieuwe MacBook Pro-modellen.

Advertentie

Gisterenavond was het dan zover: de langverwachte keynote waarin een nieuwe MacBook Pro zou worden voorgesteld. De verwachtingen waren hoog, Tim Cook & co lijkt ze te hebben ingelost. De iPhonebouwer heeft geluisterd en bracht alle favoriete features van de MacBook Pro terug tot leven. Van HDMI tot een SD-slot over MagSafe. De nieuwe MacBook Pro lijkt ongeziene prestaties te kunnen leveren en er is ook een nieuwe generatie AirPods met Spatial Audio.

MacBook Pro 2021 M1 Pro M1 Max

M1 Pro en M1 Max

Dat zijn de twee opvolgers van de eerder gelanceerde M1-chipset. Beide borduren voort op de architectuur van de M1 maar zijn volgens Apple een stuk energiezuiniger en moeten ook een pak meer prestaties leveren. De M1 Max moet bijvoorbeeld 70% snellere CPU-prestaties leveren dan zijn voorganger en de GPU in de M1 Max is volgens het bedrijf zelfs vier keer sneller dan de “gewone” M1 chipset.

Beide chips zijn de eerste chips met een SoC-architectuur op een professionele notebook, aldus Apple. De M1 Pro heeft een bandbreedte van maximaal 200 GB/s en je kunt kiezen voor maximaal 32 GB aan centraal geheugen. M1 Max heeft een geheugenbandbreedte van maximaal 400 GB/s – twee keer zoveel als M1 Pro en bijna zes keer zoveel als M1 – en ondersteunt tot 64 GB centraal geheugen.

M1 Max heeft dezelfde krachtige 10-core CPU als M1 Pro en daarbovenop nog eens een 32-core GPU, die tot vier keer zo snel is als M1. Met 57 miljard transistors – 70 procent meer dan M1 Pro en 3,5 keer zoveel als M1.

Twee nieuwe MacBook Pro’s

In combinatie met de komst van twee nieuwe SoC’s brengt het bedrijf ook twee nieuwe MacBook Pro-modellen uit. Zoals eerder vermeld betekent dat ook – voor een deel – het einde van al die extra dongles rond je MacBook Pro. Apple brengt namelijk HDMI, een SDXC-slot, USB-C en MagSafe samen. Wie zijn MagSafe-lader niet bij heeft kan alsnog de MacBook opladen via USB-C. Laden doe je in een half uurtje naar 50%. Je krijgt dus het beste van twee werelden.

Het gaat om twee modellen: een 14-inch- en 16-inch-model. Beide modellen krijgen een Liquid Retina XDR-display en een 1080p FaceTime HD-camera die ProMotion aan boord heeft. Voeg daar de M1 Pro of M1% Max aan toe en je krijgt volgens Apple natuurlijk de meest krachtige MacBook Pro ooit. Toch is dat zinnetje anno 2021 meer waard dan alle jaren daarvoor.

Het is duidelijk dat Apple de voorbije tijd goed heeft geluisterd naar de eisen van professionals en zijn eigen eisen iets meer aan de kant heeft geschoven. “We hadden één doel voor ogen: de beste professionele notebook ter wereld maken”, zegt topman Greg Joswiak.

MacBook Pro 2021
De nieuwe Pro heeft ook het recente Magic Keyboard dat je bij M1 iMacs krijgt aan boord.

Audio op de MacBook Pro

Er werd ook aandacht gespendeerd aan de speakers van de Pro-modellen. Zo bevat het toestel nieuwe microfoons die naar eigen zeggen van studiokwaliteit zijn en minder ruis produceren. Daardoor moeten gesprekken of spraakopnamen nog beter tot hun recht komen. In totaal heeft het HiFi-audiosysteem 6 speakers waarvan 2 tweeters en 4 force-woofers die volgens Apple 80% meer lage tonen moeten leveren. Het systeem is ook voorzien op ondersteuning voor Dolby Atmos.

Prijzen en beschikbaarheid

Vanaf dinsdag 26 oktober zijn beide modellen beschikbaar. De 14-inch MacBook Pro heb je vanaf 2249 euro en de 16-inch MacBook Pro heb je vanaf 2749 euro. macOS Monterey zal voor alle gebruikers met compatibele Mac-toestellen uitgerold worden volgende week maandag 25 oktober.