AMD Ryzen processor
Image: istock

Computers met een AMD-processors presteerden minder van zodra de eigenaars Windows 11 installeerden. AMD en Microsoft hebben de nodige patches uitgerold.

Advertentie

Wie een computer met processor van AMD had, beklaagde zich de installatie van Windows 11 al snel. Ook al voldeed de CPU aan de hardwarevereisten van Microsoft, toch zakten de prestaties van alle ondersteunde Ryzen 2000-, 3000-, 4000- en 5000-processors aanzienlijk na installatie van het nieuwe besturingssysteem. Voor applicaties bedroeg die prestatievermindering gemiddeld tot vijf procent, maar uit benchmarktests bleek dat voor gaming CPU’s de prestaties tot wel 15% konden dalen.

Via Tom’s Hardware heeft de chipfabrikant laten weten een patch te hebben uitgerold. De patch is een driverupdate die problemen met de UEFI CPPC2-driver moet aanpakken. Deze update is vooral van toepassing voor AMD-processors met meer dan 8 kernen.

Cache

Een ander probleem dat een grote impact op de verminderde prestaties is een level 3 cache-bug. Die verhoogt de cachelatentie tot zes keer na het installeren van Windows 11. Microsoft heeft de patch die dit zou moeten oplossen nu ook voor iedereen beschikbaar gesteld. We hebben de release notes van AMD hieronder toegevoegd voor meer details over de updatebestanden.

amd updatebestand
Image credit: AMD

Alle Windows-gebruikers met AMD-processors worden aangeraden de nodige updates zo snel mogelijk uit te voeren. De updates kunnen via het gebruikelijke installatieproces worden binnengehaald.


Gerelateerde artikelen

Windows techtip: Zo controleer je of je pc TPM 2.0 heeft

Om te kunnen upgraden naar Windows 11 moet je computer een TPM 2.0-chip hebben. We geven enkele tips om dit voor jouw pc te controleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here