Windows 11 PC

Is jouw PC klaar om Windows 11 te installeren? Kijk hier aan welke systeemvereisten jouw apparaat dient te voldoen.

Advertentie

Update 21/09: De PC Health Check-app is vanaf vandaag beschikbaar. Je kan hem hier downloaden.

De lancering van Windows 11 komt met de dag dichter. Op dit moment lopen de bètatestprogramma’s nog volop om de laatste schoonheidsfoutjes uit de software te halen. Inmiddels is 5 oktober al officieel bevestigd als de lanceringsdatum voor de eerste commerciële versie. Dan kan het nog wel even duren vooraleer je je uitgenoding krijgt om je systeem te upgraden, maar het kan geen kwaad om nu al de nodige voorbereidingen te beginnen treffen. Want niet elke PC zal nog in aanmerking komen om naar Windows 11 te upgraden.

Microsoft heeft namelijk zeer strenge systeemvereisten opgelegd voor de nieuwe versie van haar besturingssysteem. Voldoe je daar niet aan, dan zal je de update niet kunnen installeren ofwel nadien geen verdere beveiligingsupdates meer kunnen ontvangen. Ben je niet zeker of jouw laptop Windows 11 zal kunnen draaien? Dankzij dit overzicht kan je nu al controleren of jouw PC aan alle systeemvereisten voldoet.

Kan mijn PC Windows 11 draaien?

Dit zijn de minimum systeemvereisten om Windows 11 te installeren:

 • Processor: minimale snelheid van 1 Gigahertz met twee kernen op een compatibele 64-bit processor of System on a Chip (SoC)
 • RAM-geheugen: minstens 4GB
 • Opslag: minstens 64GB
 • Systeemfirmware: UEFI, Secure Boot
 • Trusted Platform Module: TPM versie 2.0
 • Grafische kaart: Compatibel met DirectX 12 of DirectX 12 Ultimate, WDDM 2.0 driver
 • Display: minimale beeldkwaliteit van 720p High Definition, 9” of groter, 8 bits per kleurkanaal
 • Besturingssysteem: Windows 10 (versie 2004 of later)
 • Internetverbinding en Microsoft-account vereist

Heb je alles kunnen afvinken? Perfect, dan is jouw PC klaar voor Windows 11! Het instellen van bepaalde functies kan nog gepaard gaan met eigen specifieke systeemvereisten die afwijken van bovengenoemde specificaties. Ook basissysteemvereisten kunnen tegen de feitelijke lancering veranderen. We houden dit artikel up-to-date met de meest recente informatie.


Laatst bijgewerkt op 21/09/2021.


Gerelateerde artikelen

Microsoft lanceert Windows 11 officieel

Windows 11 werd daarnet officieel aangekondigd door Microsoft. Het voelt zoals thuis, met een heleboel grondige vernieuwingen.

8 REACTIES

  • Dag Olivier,

   Bedankt voor je reactie. De tool is voorlopig nog niet beschikbaar maar het is zeker nuttig de link al wel toe te voegen aan het artikel.

 1. Je moet al een heel recente PC hebben om Windows 11 te kunnen installeren. Heel wat mensen zullen dus bij Windows 10 (moeten) blijven.

  • Dat klopt ja. Maar in dit artikel wordt er met geen woord over gerept terwijl dit al van in het begin geweten was. Ondertussen draai ik wel W11 (Dev channel versie) op mijn pc met niet-compatiebele cpu. Wel native moeten installeren want upgraden vanaf W10 lukt niet.

  • Gelukkig kunnen we gewoon overstappen naar linux (zorin os, manjaro etc.) want de mensen daar hebben al windows 11 “skins” gemaakt.

 2. Het is schandalig wat Microsoft doet met het uitbrengen van weeral een nieuw OS. Nochtans hadden ze wereldwijd het van de daken geroepen dat Windows 10 de laatste verandering zou zijn m.a.w. er de benaming zou nooit meer veranderen. Ik ben zelf al ruim 25 jaar informaticus en bouw mijn desktop toestellen zelf. Mijn mond viel letterlijk open toe ik de https://www.microsoft.com/nl-be/windows/windows-11#pchealthcheck op mijn nieuwste pc liet draaien. Er zitten voor +/- 5000 € aan kwalitatieve onderdelen in en deze pc is volgens de check niet goed genoeg om Windows 11 op te draaien. Microsoft heeft volgens mijn mening hier een akkoord gesloten met de verschillende fabrikanten om zo nieuwe toestellen te kunnen verkopen. Wat zij Microsoft alweer toen ze Windows 10 uitbrachten “je kan gratis upgraden” maar nu met Windows 11 zal je wel in je beurs moeten gaan indien je Windows 11 wilt gebruiken.

 3. Chroombook
  Ik hoef dit niet,word een echt Geldspel, 10 zal men laatste windows zijn,ik heb ook een chroombook,al 5 jaar,en dat werkt ook zeer goed, en goed betaalbaar ook nog, een goed werkende programma, ik zie ook daar er al meerdere merken zulke Chroob. uitgeven, wat ze een paar jaren geleden met de grond gelijk afbrakken,vind je nu overal,moet dat slecht zijn,schijnt toch plots beter te zijn, het kost natuurlijk minder,maar zeker de moeite

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here