Nieuws

Gratis gebruikers Zoom krijgen advertenties te zien

Zoom rolt een pilootproject uit waarbij gratis gebruikers van de software online advertenties te zien zullen krijgen.

Het lijkt ernaar dat wie het videoconferencing software Zoom gratis gebruikt binnenkort advertenties zal moeten verdragen. Zoom kondigt via een blogpost een testproject met reclame voor haar gratis gebruikers aan. Dat zal zich voorlopig nog beperken tot een ‘select aantal markten’ waarbij Zoom nog geen lijst van landen geeft. Het zou dus kunnen dat we in België nog even bespaard blijven van de advertenties.

Gratis functies

Één van de belangrijkste redenen waarom Zoom haar aantal gebruikers zag exploderen tijdens de pandemie was de zeer uitgebreide gratis versie van het vergaderplatform. Die hielp het aantal gebruikers van Zoom stijgen naar meer dan 300 miljoen tijdens de absolute piek, maar die maakten natuurlijk lang niet allemaal de overstap naar een betaald abonnement. De advertenties zijn volgens Chief Marketing Officer Janine Pelosi nodig om die gratis diensten te kunnen blijven verlenen. Het moet dus voorkomen dat gratis functies uiteindelijk toch betaald worden.

Zoom heeft er wel grondig opgelet dat de advertenties de gebruikservaring zo min mogelijk verstoren. Zo zal je bijvoorbeeld nooit tijdens je vergadering eerst naar reclame moeten kijken alvorens je kan deelnemen zoals ze het bij YouTube aanpakken. De reclame verschijnt pas na de meeting wanneer je wordt omgeleid naar een webpagina van Zoom (zie afbeelding). In de testfase gebeurt dit enkel als de host van de vergadering ook een gratis gebruiker is, maar het is onduidelijk of Zoom dit systeem zal blijven hanteren.

zoom advertenties
Image Credit: Zoom

Privacy

Om potentiële privacyklachten voor te zijn, heeft Zoom haar privacybeleid aangepast om de advertenties te kunnen verantwoorden aan haar gebruikers. Het bedrijf belooft met hand op het hart nooit inhouden uit vergaderingen te delen met adverteerders, ook als je niet betaalt voor het platform. Geen overbodige mededeling, want Zoom kreeg in de lente van 2020 een slechte reputatie op gebied van privacy.

Welke videoconferencing software gebruik jij? En zou jij advertenties willen zien als je daarvoor niet hoeft te betalen? Laat het weten in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business