Nieuws

Microsoft en Uber stappen uit Internet Association

De Internet Association is twee invloedrijke leden kwijt: Microsoft en Uber stappen uit de lobbygroep voor internetbedrijven.

“We pleiten voor overheidsbeleid dat onze zakelijke doelen ondersteunt. Naarmate onze zakelijke behoeften evolueren, evalueren we onze lidmaatschappen bij handelsverenigingen om ervoor te zorgen dat deze in overeenstemming zijn met onze beleidsagenda.” Met dit eerder vage statement kondigde Microsoft vanochtend hun exit uit de Internet Association uit. Uber bracht nog geen verklaring naar buiten rond hun beslissing om uit de lobbygroep te stappen.

De Internet Association is een Amerikaans lobbygroep die de belangen van bedrijven actief op het world wide web vertegenwoordigt tegenover de Amerikaanse politiek. De groep zag in 2012 het levenslicht. Drijvende krachten achter de oprichting waren de internetreuzen Google, Amazon, eBay en Facebook. Vandaag telt de organisatie ongeveer 40 leden, de meeste grote Amerikaanse internetbedrijven maken deel uit van de Internet Association. Naast lobbyen voert de organisatie ook regelmatig onderzoek rond interneteconomie uit. Huidig CEO is Dane Snowden.

Afnemende invloed

De uitstap van Microsoft en Uber illustreert de afnemende invloed van de internetlobbygroep. Antitrustzaken rond techgiganten blijken een twistappel te vormen tussen de leden van de Internet Association en de organisatie slaagt er maar niet in om met een eendrachtige stem rond dit thema naar buiten te komen. Daardoor is de lobbygroep zijn invloed bij Amerikaanse beleidsmakers langzamerhand aan het verliezen. Dat zal er niet op beteren moesten andere bedrijven het voorbeeld van Microsoft en Uber, al lijken daar voorlopig nog geen aanwijzingen voor.

In een reactie aan Axios blijft de Internet Association wel strijdvaardig. “Het is altijd jammer om leden te verliezen, maar we respecteren hun beslissing. Met bijna 40 leden hebben we nog steeds een belangrijke rol te vervullen in het politieke landschap en we blijven ook nieuwe leden verwelkomen, waaronder recent Discord.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business