Nieuws

Google saboteert botnet Glupteba dat miljoen pc’s infecteerde

Glupteba
Hacker attacking internet
Google is erin geslaagd een groot botnet te verstoren. Hackers achter het netwerk 'Glupteba' hadden miljoenen pc's geïnfecteerd.

Volgens het techbedrijf heeft het botnet ‘Glupteba’ wereldwijd bij benadering een miljoen Windows-computers geïnfecteerd. Op zijn hoogtepunt slaagde het botnet erin om per dag wel duizend nieuwe toestellen te besmetten.  

Onderzoek gevoerd 

Google kon nu eindelijk ingrijpen nadat de techreus het voorbije jaar een onderzoek had gevoerd naar het hackersnetwerk. Nu blijkt dat het botnet terugleidt naar twee personen in Rusland. Hoewel Google het botnet kon verstoren, is het bijna onmogelijk gebleken om het helemaal uit te schakelen. Dat komt omdat de hackers een back-up gebruiken die in een sterk beveiligde blockchain-infrastructuur verscholen zit. 

Glupteba in de kiem gesmoord 

Google stelde vast dat Glupteba werd ingezet om persoonlijke gegevens te stelen. De bots dolven ook cryptovaluta en stuurde allerlei internetverkeer door de geïnfecteerde thuiscomputers. Daar bovenop zouden de cybercriminelen de diensten van Google gebruikt hebben om schadelijke software te verspreiden. 

Het techbedrijf blokkeerde maar liefst 63 miljoen Google-documenten die de hackers gebruikten voor hun distributie, net als 1.200 Google-accounts, 908 cloudprojecten en 870 verdachte Google Ads. Via zijn browser Chrome is Google er alleszins in geslaagd om 3,5 miljoen gebruikers te waarschuwen dat ze op het punt stonden een schadelijk bestand binnen te halen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business