IXPE

SpaceX heeft met een Falcon 9-raket NASA's IXPE-satelliet in een baan om de aarde geschoten. Die gaat jacht maken op zwarte gaten en neutronensterren.


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie onthulde de Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE)-satelliet in 2017. Het is de eerste kunstmaan die de polarisatie van röntgenstralen uit kosmische bronnen kan meten. Concreet gaat het dan om zwarte gaten en neutronensterren. 

De satelliet is ongeveer zo groot als een koelkast en heeft drie telescopen. Die kunnen de richting, aankomsttijd, energie en polarisatie van licht haarfijn registreren. Door de gegevens van de drie telescopen te combineren, kan de NASA beelden samenstellen die ons meer inzicht kunnen geven bij mysterieuze ruimteverschijnselen.  

Daarvoor wordt dus vooral naar röntgenstraling gekeken. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie hoopt dat de IXPE-satelliet een duidelijker beeld kan scheppen van de Krabnevel, een supernovarest in het sterrenbeeld Stier. In het centrum daarvan bevindt zich een supersnel roterende neutronenster. 


IXPE kijkt naar zwarte gaten

Door zwarte gaten beter te observeren, kunnen wetenschappers meer te weten komen over de regio’s in de ruimte waarover we nog in het duister tasten. Researchers willen onderzoeken waarom zwarte gaten ronddraaien en hoe ze kosmisch materiaal ‘opzuigen’. Mogelijk leidt het ook tot totaal nieuwe ontdekkingen. “IXPE zal ons helpen om de huidige theorieën over hoe het universum werkt te testen en te definiëren. De kans bestaat dat we nog meer fascinerende feiten ontdekken over deze exotische objecten”, zei hoofdonderzoeker van de missie Martin Weisskopf tijdens een briefing. 

Voor de lancering heeft SpaceX een Falcon 9-raket uit een vorige missie hergebruikt.