Nieuws

Apple moet miljoenen betalen aan Nederlandse marktwaakhond

De Nederlandse marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Apple een boete gegeven van 5 miljoen euro, voor zijn betaalbeleid.

De zaak raakte aan het rollen nadat aanbieders van dating-apps in Nederland zelf de controle wilden over hoe hun gebruikers betaalden. Naast het systeem van Apples App Store wilden de ontwikkelaars van de toepassingen ook hun eigen betaalsysteem kunnen gebruiken.  

Apple deed water bij de wijn, maar volgens de ACM is het nieuwe beleid nog niet voldoende en is het nog altijd in strijd met de regels. Dat meldt nu.nl. Het levert Apple een boete van 5 miljoen euro op. De marktwaakhond vroeg ook dat Apple het mogelijk maakt voor apps om naar alternatieve betaalmogelijkheden door te verwijzen. 

Nederlandse marktwaakhond nog niet tevreden 

De ACM erkent dat Apple zijn beleid aangepast heeft, maar stelt dat de techreus uit Californië nog steeds te veel drempels opwerpt om gebruikers ongedwongen voor een andere betaalmethode te laten kiezen. Als Apple de voorlopige boete van 5 miljoen euro niet betaalt, kan die aardig oplopen, met nog eens 5 miljoen euro per week. In het slechtste geval staat Apple een boete van (maximaal) 50 miljoen euro te wachten. 

Dat de Nederlandse consumentenbond zijn slag thuishaalt, kan een belangrijk precedent zijn voor de omliggende landen. Als de druk op Apple ook in België zou toenemen, kan de techreus zich genoodzaakt zien om zijn beleid op grotere schaal te gaan aanpassen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business