Nieuws

Nieuwe naam Oculus Quest krijgt bakken kritiek

Meta heeft een naamsverandering doorgevoerd voor de Oculus Quest-headsets, maar die nieuwe naam is nog niet bepaald populair.

Meta Quest. Onder deze nieuwe naam zal de Oculus Quest voortaan door het leven gaan. Dat maakte het dochterbedrijf met een originele meme bekend via haar socialmediakanalen. De nieuwe naam past uiteraard in de bredere rebranding die Facebook sinds oktober aan het doorvoeren. Het begon met de naamsverandering van het moederbedrijf naar Meta. Oculus Quest is nu ook het eerste merk van Meta dat een nieuwe naam krijgt.

Met de naam Meta Quest wil Meta wellicht duidelijk maken dat de VR-headsets van Oculus Quest voortaan niet meer alleen voor gaming zullen dienen, maar dat ze de toegangspoort naar de Metaverse die Zuckerberg zo graag wil ontwikkelen moeten worden.

Kritiek op nieuwe naam

Een nieuwe naam vraagt altijd wat gewenning en dat is in dit geval niet anders. De naam Meta Quest heeft in haar eerste uren al heel wat kritiek en spot moeten slikken. Vooral fans van de VR-headsets zijn niet te spreken over de nieuwe naam. Ze begrijpen niet waarom het merk niet gewoon haar naam kan houden. Daarbij wijzen ze naar het feit dat Facebook, Instagram en WhatsApp hun naam ook nog niet hebben moeten veranderen naar ‘Metabook’, ‘Metagram’ en ‘MetaApp’.

Meta zegt dat de nieuwe naam niets zal veranderen aan het DNA van de Oculus Quest. De VR-headsets moeten een centrale rol vervullen in Meta’s sprong naar de Metaverse. Voor die nieuwe missie zijn de socialmediaplatformen van het bedrijf veel minder belangrijk. Integendeel, Meta probeert Facebook omwille van de verslechterde reputatie hier juist zo ver mogelijk van weg te houden.

Vaarwel Oculus

Toch vinden veel analisten van de VR-industrie dat Meta een gok neemt door de sterke merknaam ‘Oculus’ te schrappen. De naam Meta is nog lang niet ingeburgerd in de maatschappij en mensen voelen hier nog maar weinig associatie mee. Ook de timing is riskant. Met de nieuwe PSVR2 voor de PlayStation 5 die werd aangekondigd tijdens CES 2022 heeft de Oculus Quest 2 er voor het eerst sinds lang nog eens een te duchten tegenstander bijgekregen.

Meta werkt onder het mom Project Cambria aan een nieuwe generatie. Die zou waarschijnlijk wel pas ten vroegste in 2023 lanceren. Tegen dan zijn we misschien weer gewend aan de naam Meta Quest.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business