Nieuws

2021 was een recordjaar voor de chipindustrie; wat brengt 2022?

De verkoop van computerchips brak alle records in 2021. Volgens analisten zijn gouden jaren aangebroken voor de chipindustrie.

In totaal verkochten chipleveranciers volgens de cijfers van Gartner voor 583,5 miljard dollar aan computerchips in 2021, met Samsung als grootste fabrikant van halfgeleiders. Een recordjaar voor de chipindustrie. De combinatie van een blijvend stijgende vraag en afnemend aanbod zorgde ervoor dat de prijs van computerchips ook gevoelig steeg, wat leidde tot meer inkomsten voor de fabrikanten. Zo lijken de fabrikanten dus vooral de grote winnaars van de chipcrisis te zullen gaan worden.

1 biljoen tegen 2030

Dat is ook de conclusie die analisten van Wall Street Journal trekken. Ze voorspellen dat de stijgende vraag naar computerchips de totale waarde van de chipindustrie tegen 2030 al boven de 1 biljoen dollar zou moeten tillen. Daarmee zou de totale sector meer waard zijn dan de globale fastfoodindustrie. De grootste groeimarge ligt vooral binnen het segment van high-end chiptechnologie die wordt ingezet voor de ontwikkeling van artificiële intelligentie en machine learning-technologie. Ook de bredere adoptie van 5G-technologie zal een enorme boost voor de sector betekenen.

Het schoentje blijft voorlopig wel knellen aan de aanbodzijde. Een recente studie uitgevoerd door de Amerikaanse regering toonde aan dat fabrikanten gemiddeld nog een stock voor slechts vijf dagen hebben liggen tegenover 40 dagen in 2019. Wie de basisregel van vraag en aanbod toepast, zal tot de conclusie komen dat de prijzen voor computerchips bijgevolg zullen blijven stijgen. Voor sommige componenten kan die prijsstijging tot 15% bedragen.

chips
Computerchips blijven felbegeerd.

Massale investeringen

De grote fabrikanten hebben in ieder geval de belofte gemaakt om hun productiecapaciteit op te trekken om meer chips te kunnen maken. Onder meer Samsung en Intel zullen de komende jaren miljarden dollars investeren in de bouw van nieuwe fabrieken. Het zal echter nog jaren duren vooraleer zij de vruchten van die investeringen kunnen plukken. De tekorten dreigen dus nog even te zullen aanhouden in 2022.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business