Nieuws

Europese Rekenkamer: België loopt achter met 5G-doelstellingen

5G in België 2022
De 5G-saga in België loopt door. Ons land is nu op de vingers getikt door de Europese Rekenkamer. We lopen achter.

In een uitzonderlijk verslag van de Europese Rekenkamer (ERK), wordt opgeropen om een nieuwe impuls te geven aan de uitrol van 5G in verschillende lidstaten. Ook België en Nederland lopen achter maar België scoort het slechtst. Bij verschillende lidstaten is er aanzienlijke vertraging waardoor de 5G-doelstellingen niet behaald werden. 

“In haar actieplan van 2016 heeft de Europese Commissie 2025 vastgesteld als deadline voor de uitrol van 5G in alle stedelijke gebieden en op alle belangrijke transportroutes. In maart vorig jaar heeft de Commissie een streefdoel vastgesteld om tegen 2030 te zorgen voor 5G-dekking in de hele EU. De auditors merken echter op dat slechts de helft van de lidstaten deze doelstellingen in hun nationale 5G-strategieën heeft opgenomen.”

5G in België

Zelfs in het slechtste geval is de kans klein dat België, samen met Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Griekenland de doelstellingen zal halen. Er zijn in ons land namelijk nog geen regels rond netwerkleverancier en geen doelen voor 2025 in ons beleid. Het enige lichtpuntje is het voorlopig gebruik van de 3,5GHz-band die opengesteld is.

5ginstanieuwsmobielslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen