Nieuws

Toyota moet productie stilleggen in Japan door cyberaanval 

toyota
Toyota heeft de productie moeten stilleggen in zijn fabrieken door een cyberaanval op een toeleverancier. Die leidde tot een systeemcrash.

“Door een systeemfalen bij een Japanse toeleverancier (Kojima Industries Corporation), hebben we beslist om op 1 maart de productie op te schorten bij 28 fabriekslijnen in 14 van onze fabrieken in Japan”, laat Toyota weten op zijn website

Kojima is een van de belangrijkste toeleveranciers van Toyota. Zij voorzien de constructeur van zowel interieuronderdelen als stukken voor aan de buitenkant van de wagens. Ze leveren onder meer onderdelen voor airconditioningsystemen en het stuur. De cyberaanval zorgde niet voor problemen bij die onderdelen zelf, maar wel bij de communicatiekanalen met Toyota. Kojima zou ook problemen ondervonden hebben om zijn productie op te volgen. 

Grote impact Toyota

Die kleine vertraging heeft een grote impact op het productieproces bij Toyota, dat met de ‘just in time’-methode werkt. Daarbij worden de onderdelen geïnstalleerd vlak nadat ze geleverd zijn. Zo hoeft Toyota ze niet eerst te stockeren.  

Toyota heeft het op zijn website niet over een cyberaanval, maar Kojima bevestigt aan Nikkei dat het wel degelijk om kwaad opzet gaat. “Het klopt dat we getroffen werden door een soort cyberaanval. We zijn de schade nog aan het opmeten en willen zo snel mogelijk reageren. De topprioriteit is om het productiesysteem van Toyota zo snel mogelijk te hervatten”, aldus een woordvoerder van Kojima aan het Japanse persbureau.  

Er zouden bij de cyberaanval nog twee partners van Toyota getroffen zijn: truckbouwer Hino Motors en Daihatsu Motor. De oorsprong van de cyberaanval en het type malware werden nog niet onthuld. Toyota kon nog niet zeggen wanneer het de productie zou kunnen hervatten, al is de Japanse overheid mee in het onderzoek gestapt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business