Nieuws

Techreuzen in Rusland zonder lokaal kantoor riskeren sancties

Techbedrijven die hun diensten aanbieden in Rusland, maar daar geen plaatselijke kantoren hebben, riskeren daar nu bestraft voor te worden.

Enkele grote techbedrijven, waaronder Google en Meta, kunnen zich mogelijk binnenkort aan zware berispingen verwachten. Dat meldt persagentschap Reuters in een bericht. Russische wetgeving die vorig jaar in het leven werd geroepen, stelt dat buitenlandse bedrijven zonder lokale kantoren in Rusland vanaf begin maart gesanctioneerd kunnen worden. Of Rusland ook nu over zal gaan op deze sancties, is momenteel nog onduidelijk.

De wetgeving werd vorig jaar in juni in het leven geroepen en ondertekend door Russisch president Putin. Socialemediaplatformen met meer dan 50.000 dagelijkse gebruikers moeten een kantoor openen op Russische bodem. Daarvoor kregen ze de tijd tot het einde van februari. Naast de opening van een Russisch kantoor krijgen de bedrijven nog enkele andere verplichtingen opgelegd. Zo moeten ze zich ook aanmelden bij Roskomnadzor, de Russische communicatieregulator, en ook een systeem voorzien waar gebruikers klachten kunnen indienen.

Volgens de Russische regulator zouden ze, indien een bedrijf niet meewerkt, eerst overgaan tot het verbieden van deze bedrijven om advertenties te verkopen in Rusland. Verdere stappen houden een beperking van het verzamelen van data en versturen van geld in. Enkel als laatste toevluchtsoord zou de regulator de diensten toegang tot Rusland willen ontzeggen.

Braaf luisteren?

Tot nu toe zouden Apple, Spotify en VoIP-app Viber aan de eisen voldoen. Enkele andere bedrijven, waaronder Google, Meta, Twitter Inc, TikTok en Zoom zouden slechts gedeeltelijk aan de Russische voorwaarden voldoen. Vier andere platformen, waaronder Discord, Twitch, Telegram en Pinterest zouden volgens de Russische regulator helemaal geen stappen hebben ondernomen.

De wetgeving werd vorig jaar het leven in geroepen en staat dus los van de invasie van Oekraïne. Hoe dan ook begint de druk vanuit Rusland op de buitenlandse platformen te stijgen. Daarnaast beginnen ook de socialemediaplatformen terug te slaan. Zo werden vandaag nog de Russische media RT en Sputnik door Facebook en TikTok uit de EU geweerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business