Chrome 99

Google zegt dat Chrome 99 momenteel de snelste browser is voor Mac. Chrome zou zelfs 7 procent sneller zijn, dankzij bepaalde technieken.

Advertentie

De zoekgigant lijkt de missie weer aangegaan te zijn om opnieuw de snelheidsreferentie te worden in browserland. Dat Google op Android een thuiswedstrijd wil spelen, is niet meer dan logisch. Opvallend genoeg laat de techreus nu ook weten dat Chrome 99 de snelste browser zou zijn op macOS. 

Dankzij een op snelheid gefocuste ‘build optimisation’-techniek en verfijnde grafische processing, zou Chrome naar verluidt 7 procent sneller zijn dan Safari. Op vlak van grafisch zou de winst zelfs 15 procent bedragen. Op die manier is Googles browser zelfs sneller dan Safari, volgens Apples eigen Speedometer-benchmarktool. Die test werd overigens gemeten op een Mac-systeem dat is uitgerust met de snelste M1-processor. 

Google voegt er nog aan toe dat Chrome intussen bijna 43 procent sneller is dan toen de eerste M1-Macs arriveerden, eind 2020. Aan het einde van vorig jaar zag de browser een van zijn grootste verbeteringen. Dat dankte de zoekreus aan een nieuwe JavaScript-compiler, waarvan de snelheidsvoordelen vooral tot uiting kwamen op de Apple-chips. 

Chrome 99 boost ook Android-gebruikers 

Ook Android-gebruikers zouden de vruchten moeten plukken van de snellere Chrome 99. Zij zouden maar liefst 15 procent sneller kunnen surfen met de nieuwe versie van de browser. Dat zou dan weer te wijten zijn aan geoptimaliseerde navigatie waarbij voorrang gegeven wordt aan ‘critical’ interface-momenten. De vergelijking maken met Safari op iOS blijft wel lastig, omdat die codes zo goed op elkaar afgestemd zijn. 

Eerlijk is eerlijk: de straffe uitspraken zullen niet altijd (volledig) merkbaar zijn op onze toestellen. Wellicht werkt Apple ook al aan een antwoord op Googles nieuwe zet. Beide techreuzen hebben een lange voorgeschiedenis als het erop aan komt op elkaar de loef af te steken wanneer het om snel surfen gaat. De snelheidsinjectie van Chrome 99 kan dus alleen maar goed zijn voor onze gebruikservaring, wanneer ook Apple alles op alles zet. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here