Matter standaard

Het nieuwe softwareprotocol voor smarthomeproducten Matter zal nu ten vroegste pas klaar zijn in de herfst van 2022.

Advertentie

Matter probeert voor een baanbrekende revolutie binnen de smarthome-industrie te zorgen. Het uitgangspunt van dit protocol is dat er geen grenzen meer zouden mogen bestaan tussen de verschillende software van fabrikanten. Alle slimme apparaten in je huis zouden daardoor perfect met elkaar moeten kunnen samenwerken. Zo zou je bijvoorbeeld een Apple HomePod kunnen besturen via de Google Home App, die in een nieuw jasje zal worden gestoken.

De ontwikkeling van het smarthomeprotocol blijkt echte een flinke klus te zijn. De deadline lag aanvankelijk voor 2020, maar die werd vanaf dan meerdere keren opgeschoven. Nu heeft de Connectivity Standards Alliance, die de grootheden uit de smarthome-industrie vertegenwoordigt, laten weten dat de lancering van het Matter-protocol opnieuw zal worden uitgesteld. Het gaat deze keer echter om een beperkt uitstel tot het najaar van 2022. De uitleg van CSA is heel eenvoudig: het protocol is op dit moment gewoon nog niet klaar om naar fabrikanten te brengen.

‘Nog steeds grote steun voor Matter’

Het uitstel is zeker geen afstel voor Matter, laat de organisatie weten. Volgens CSA geniet Matter nog steeds veel steun van de smarthome-industrie. Ook blijft CSA ervan overtuigd dit jaar nog 130 apparaten van 50 verschillende fabrikanten te lauweren met een officieel Matter-certificaat. Deze zomer zal de validatieprocedure voor smarthome devices langzaamaan opgestart worden zodat tegen de herfst van 2022 fabrikanten de softwarestandaard op grote schaal in hun producten kunnen beginnen integreren.

In totaal zijn meer dan 230 bedrijven aangesloten bij CSA. De grote techreuzen genre Google, Apple, Amazon, Huawei en OPPO hebben zich opgewerkt tot ambassadeurs van het Matter-initiatief. De volledige lijst van deelnemende bedrijven vind je op de website. Als het er ooit door komt, zal de manier waarop slimme apparaten met elkaar interageren voorgoed veranderen. Dat is hopelijk nu geen al te verre toekomst meer.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here