slim huis van de toekomst
Image: iStock

Smarthome-apparaten vinden steeds vlotter de weg naar onze woningen. Martin Pansy (Nuki) deelt zijn visie op de toekomst van smarthome.

Advertentie

Er zijn maar weinig sectoren die zich zo snel ontplooien als de smarthomesector. Tegenwoordig kunnen we zowat elk object in onze huiskamer vervangen door een slimmer alternatief. Van slimme thermostaten tot slimme koffiezetapparaten en slimme sloten, de mogelijkheden lijken eindeloos. Nieuwe aankondigingen binnen de domoticamarkt zijn dan ook bijna niet meer op te volgen. 

Maar waar gaat het nu precies naartoe met smarthometechnologie? Hoe zal de interactie met slimme apparaten ons dagelijkse leven veranderen? Hoe ziet het slimme huis van de toekomst eruit? We kijken samen met Martin Pansy naar technologische trends die de rol van smarthome-devices in 2022 sterk zullen beïnvloeden. Pansy is de stichter en CEO van Nuki, een fabrikant van smartlocks. Hij volgt de laatste ontwikkelingen binnen smarthome dan ook vanop de eerste rij.  

Martin Pansy, CEO Nuki. Image Credit: Nuki

Gebruiksgemak door betere interoperabiliteit 

Voor Pansy bestaat er geen twijfel over de voordelen die slimme apparaten ons bieden. Ze zijn ontworpen om ons dagelijkse leven eenvoudiger te maken. Dat doel wil Pansy met zijn bedrijf Nuki uiteraard ook dienen. Voor wie nog niet vertrouwd is met het concept van een smart lock: dit is een bluetoothdevice dat ter vervanging dient van je sleutel. Je opent je voordeur dan via een app op je smartphone. Een smart lock is een schoolvoorbeeld van hoe technologie doordringt tot de meest dagelijkse routinetaken in ons leven zoals het openen en sluiten van een deur. 

Het grote gebruiksgemak van smarthomedevices zit hem vooral in het creëren van een slim ecosysteem waarin slimme apparaten met elkaar communiceren. Platformen zoals Google Home en Apple HomeKit maken het je eenvoudiger om al je slimme apparaten via één centraal punt te beheren en routines voor die apparaten in te stellen. De volgende grote stap in die interoperabiliteit tussen smarthome-apparaten belooft het Matter-protocol te worden. Matter is een collaboratie tussen smarthomefabrikanten om één universele programmeertaal te ontwikkelen die apparaten zal helpen elkaar beter te verstaan. Dat protocol zit vandaag de dag nog in volle ontwikkeling. 

Pansy kijkt daarom nog met enige voorzichtigheid naar de doorbraak van Matter. “Matter is een interessant alternatief door het feit dat de grote spelers zoals Google eraan meewerken. Maar alle verschillende merken onder één universele standaard brengen is een complex project dat veel tijd zal vragen.” Ook stelt Pansy zich nog vragen bij hoe Matter de beveiliging van smarthome-apparaten plant te standaardiseren. 

Matter smarthome
Is Matter de toekomst van smarthome?

Beveiliging in hardware en software 

Want laat beveiliging nu net één van de punten zijn waar nog veel fabrikanten mee worstelen. Een recent onderzoek door KU Leuven en Test Aankoop toonde aan dat sommige smarthome-gadgets zo lek als een zeef zijn, bij name vooral de goedkopere merken. Smarthome-apparaten bezitten kostbare data over onszelf en onze woning die we liever niet prijsgeven. 

Het spreekt voor zich dat Nuki beveiliging als een topprioriteit beschouwt. Een slim slot moet ervoor zorgen dat ongewenste gasten geen vrije toegang krijgen tot onze woning. Die beveiliging is zowel een hardware- als softwarekwestie, legt Pansy uit. “Om fysieke inbraak te voorkomen zijn onze smart locks uit stevig materiaal gemaakt dat zo goed als onbreekbaar is. Je kan ook nog altijd rekenen op de beveiliging van je huidige cilinder. De verbinding tussen je smartphone en het slot en de data die het smart lock verwerkt worden beveiligd met een sterke encryptie om man-in-the-middle-aanvallen te voorkomen. Bovendien beperken we de data die we registreren tot het minimum: gebruikers van een Smart Lock hoeven geen account aan te maken. De weinige data die we dan toch opvragen, staat lokaal op het slot bewaard. De kern van de beveiliging is ongewijzigd gebleven sinds de eerste versie, maar we laten jaarlijks een onafhankelijke beveiligingsaudit uitvoeren om de details te verbeteren. Op die audits scoren we elk jaar zeer goed en tot heden zijn nog geen security breaches met een Nuki Smart Lock voorgekomen”, stelt Pansy ons gerust. 

Pansy hoopt dat alle smarthomefabrikanten hun verantwoordelijkheid opnemen: “Het beveiligen van een smarthomedevice mag niet de verantwoordelijkheid zijn van de eindgebruiker. Security en privacy zouden basisfuncties moeten zijn die ingebakken zitten in het design van een apparaat.” 

Nuki Smart Lock 3.0 Pro Wit
Een slot mag niet te kraken zijn. Image Credit: Nuki

Smarthome wordt onzichtbaar 

Wanneer je mensen op straat zou vragen naar hun voorstelling van een ‘slim huis’, dan zal je ongetwijfeld de wildste fantasieën horen. Pansy heeft echter een volledig ander beeld van het slimme huis van de toekomst. Op termijn moeten smarthome devices eigenlijk zo onzichtbaar mogelijk worden. Ze gaan helemaal op in je decor en ze regelen je huishouden meer vanop de achtergrond. 

Die evolutie moet op termijn ook meer gebruikstoepassingen mogelijk maken voor smarthometechnologie. Dat moet op zijn beurt de adoptiegraad van de apparaten een stimulans geven en de prijzen naar beneden drukken. Pas dan zouden we echt van een smarthome-revolutie kunnen spreken, besluit Pansy.  


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.