Reviews

Nuki Smart Lock 3.0 Pro review: Slim slot zonder bridge

Nuki Smart Lock 3.0 Pro Wit
Een slot mag niet te kraken zijn. Image Credit: Nuki
Voordelen
Ingebouwde wifi, geen bridge meer nodig
Nu ook in het wit verkrijgbaar
Geen losse batterijen meer
Makkelijk te installeren
Nadelen
Blijft aan de luide kant
Aanbevolen prijs: €249
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de introductie van het Nuki Smart Lock 3.0 Pro voegt Nuki voor de eerste keer een Pro-model toe aan hun line-up van slimme sloten, goed voor meer functionaliteit en extra gebruiksgemak.

Ondertussen is het alweer enkele jaren geleden dat we voor het eerst aan de slag gingen met het Nuki Smart Lock 2.0. We waren toen onder de indruk van de snelle installatie, het strakke ontwerp en de handige app. Allemaal zaken die bij het Nuki Smart Lock 3.0 Pro onveranderd zijn gebleven. Dat wil echter niet zeggen dat er geen reden is om de nieuwste generatie aan te schaffen. Zo vertrouwt de Pro-versie niet langer op vier AA-batterijen en heb je geen Nuki Bridge meer nodig dankzij de ingebouwde wifi.

Nu ook in het wit

Vanaf deze generatie is het Nuki Smart Lock beschikbaar in twee kleuren. Bij de Pro-versie kan er gekozen worden tussen wit of zwart, terwijl het standaardmodel enkel beschikbaar is in de witte kleur. Dit volgens Nuki omdat een groot aantal van alle deuren wit zijn. Beide hebben een LED-ring, maar het standaardmodel heeft een drukknop uit plastic, terwijl die bij de 3.0 Pro uit geborsteld aluminum bestaat. Het Pro-model is iets groter, omdat er onderaan extra ruimte is voorzien voor de usb-c poort die deel uitmaakt van het ingebouwde Nuki Power Pack van 2.500 mAh. Handig, want zo kan je ook gewoon je slot opladen met een powerbank. 

Nuki Smart Lock 3.0 battery pack
De batterij is makkelijk te verwijderen en op te laden.

Fysieke installatie

De installatie van het Nuki Smart Lock 3.0 Pro gaat even makkelijk als we ons herinneren van de vorige generatie. Er worden twee plaatjes meegeleverd in de verpakking, één met dubbelzijdige kleefband en één zonder. Samen zorgen zij ervoor dat zowat alle Europese cilinders werken met het Smart Lock. Twijfel je toch nog, dan kan je op de website van Nuki een test doorlopen

In ons geval koste de installatie niet meer moeite dan het plaatje te plaatsen en even aan te draaien met de bijgeleverde inbussleutel. Vervolgens plaatsten we onze sleutel in het slot en klikten we het smart lock vast op het plaatje. Dit hele proces vindt plaats aan de binnenkant van de deur, zodat niemand van buitenaf toegang kan krijgen tot je sleutel door het slot te ontmantelen. 

Nuki 3.0 kinderspel
De installatie is kinderspel en in enkele minuten klaar.

Omdat je sleutel op de deur blijft zitten, is het wel aan te raden om het Nuki Smart Lock in combinatie met een dubbele cilinderslot te gebruiken. Hierdoor kan je op elk moment nog langs buiten toegang krijgen met je sleutel, ook al zit er een exemplaar aan de binnenkant. Heb je dat niet dan kan je het slot gewoon gebruiken, maar riskeer je bij een lege batterij om buitengesloten te worden. Nuki geeft via de app al een waarschuwing bij twintig procent lading resterend, wat zich met een officiële batterijduur van vier maanden vertaalt in een drietal weken resterend. Afhankelijk van je gebruik (enkel slot, dubbel slot,..) zal dit in de praktijk lager liggen, maar je hebt zeker voldoende tijd om op te laden.

Nuki heeft ook gesleuteld aan het geluidsniveau van versie 3.0 ten opzichte van de vorige generatie, maar in de praktijk merkten we geen duidelijk verschil. Mogelijk een werkpunt voor de toekomst, al maakt je sleutelbos natuurlijk ook een hoop lawaai.

Bediening vanop afstand

Het digitale gedeelte van de installatie is eveneens zeer eenvoudig. De Nuki app toont de te doorlopen stappen als een checklist en helpt je doorheen het volledige proces. Zo maak je makkelijk een account aan en wordt je in de juiste richting gestuurd bij het verbinden van het slimme slot met je wifi-verbinding. 

Het feit dat je bij het Pro-model geen extra Nuki Bridge moet toevoegen om dit geregeld te krijgen is zeker een voordeel en we kunnen eigenlijk weinig redenen bedenken waarom je nog voor het standaardmodel zou kiezen. Je opent immers de deur naar tal van nieuwe mogelijkheden. Zo laat je bijvoorbeeld makkelijk de poetsvrouw binnen als je zelf niet thuis bent of maak je voor haar een gebruikersaccount aan die de toegang tot je woning beperkt tot bepaalde dagen en tijdstippen. Heb je een slimme deurbel zoals de Ring Doorbell en belt de bezorger aan? Dan kan je via de Nuki-app de deur openen en ze automatisch terug op slot laten gaan wanneer de deur sluit. Dit dankzij de Lock ‘N Go-functionaliteit. 

Auto Unlock maakt de deur dan weer automatisch los wanneer jij of iemand van je gezin in de buurt komt. We hebben dit getest op de redactie en hoewel het resultaat varieert afhankelijk van hoe snel je smartphone en slot via bluetooth communiceren, waren we steeds sneller binnen dan op de klassieke manier. Gebruik je Auto Unlock niet, dan volstaat een keer swipen in de app om het slot te activeren. Welke manier je ook gebruikt, alle acties worden bijgehouden in het activiteitenlogboek dat je kan raadplegen via web.nuki.io. Via de website kan je ook toegang krijgen tot de API en IFTTT (If this, then that) mogelijkheden, waarmee je zelf aan de slag kan om complexe routines aan te maken. Het slot sluiten wanneer je ‘s avonds het licht uit doet, bijvoorbeeld. Verder is er ook ondersteuning voorzien voor HomeKit, Siri, Amazon Alexa en Google Assistant. Voor deze laatste twee heb je dankzij het Pro-model eveneens geen bridge meer nodig.  

Nuki Web interface
Het activiteitenlogboek houdt van elke gebruiker de ondernomen acties bij.

Nuki Door Sensor

Wil je nog meer controle, dan kan je ook de Nuki Door Sensor installeren. Deze bestaat uit twee magnetische elementen, waarvan er één op het kader en één op de deur wordt bevestigd met dubbelzijdige tape. Controleer voor je aankoop wel of beide elementen binnen de drie centimeter van elkaar geplaats kunnen worden. Na de sensor te kalibreren via de app weet je meteen of je deur open of dicht is. Zo heb je niet alleen meer overzicht, maar kan je er ook voor kiezen om Auto Lock te gebruiken en de deur meteen op slot te doen wanneer je ze sluit. Dit kost je wel 39 euro extra, maar zij die in het bezit zijn van een Smart Lock 2.0 en vanaf februari upgraden, krijgen er een gratis Door Sensor bij.

De Nuki Door Sensor maakt naast je slot ook je deur slimmer.

Prijszetting

De introductie van het Nuki Smart Lock 3.0 Pro gooit de hele prijsstructuur van Nuki door elkaar. Het Pro-model zal je 249 euro kosten, terwijl het standaardmodel 149 euro zal kosten. Dat is een aardig verschil met de 199 euro van het Nuki Smart Lock 2.0 (229 bij de lancering). Zij die enkel de basisfunctionaliteit willen zijn nu dus 50 euro goedkoper af. Zij die meer willen, zijn dat ook. Aan 249 euro is het Smart Lock 3.0 Pro voordeliger dan een 2.0 + Bridge (99 euro)+ accu (49 euro). Door een alles-in-één slot op de markt te brengen kan Nuki zijn productiekosten duidelijk lager houden en dat loont voor de consument. Het brengt Nuki ook opnieuw in lijn met concurrent Yale, dat het slimme slot Linus aanbiedt voor 249 euro inclusief Bridge en keypad, maar dan weer zonder accu. 

Eindoordeel Nuki Smart Lock 3.0 Pro

Het Nuki Smart Lock 3.0 Pro bouwt verder op de positieve elementen van de vorige generatie, zoals de makkelijke installatie en intuïtieve app. Tegelijkertijd wordt er komaf gemaakt met vervelende zaken zoals de vereiste van een Bridge voor connectiviteit op afstand en AA-batterijen als stroomvoorziening. Dit maakt van het Nuki Smart Lock 3.0 een alles-in-één-oplossing die bovendien scherp geprijsd is. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business