Nieuws

Oud-inkoper Apple stal mogelijk 10 miljoen dollar

Apple
Apple heeft in de Verenigde Staten een ex-werknemer aangeklaagd. Die zou meer dan 10 miljoen dollar voor zichzelf uit het bedrijf gehaald hebben.

In de aanklacht staat te lezen dat Dhirenda Prasad (52), voormalig globale inkoper bij Apple, zijn vertrouwensrelatie binnen het bedrijf zou hebben misbruikt om 10 miljard dollar (omgerekend zo’n 9 miljoen euro) weg te sluizen. 

Prasad was een levensbelangrijke schakel en onderhandelde met de grootste toeleveranciers van Apple over de aankoop van cruciale onderdelen. Hij maakte voor het inkoopsysteem de facturen aan, nadat leveranciers bij hem bestellingen plaatsten. De werknemer werd in 2018 al ontslagen, maar het is niet geweten of dat toen al omwille van onregelmatigheden was, of op beschuldiging van diefstal. 

Vertrouwen van Apple geschonden

Concreet zou de oud-werknemer naast het stelen van onderdelen met neppe reparatieorders, smeergeld aangenomen hebben. Volgens de aanklacht zou hij Apple hebben laten betalen voor diensten die het bedrijf uiteindelijk nooit gekregen heeft. Daarbovenop zou hij ook nog verantwoordelijk zijn geweest voor witwassen en belastingontduiking. De witwaspraktijken zouden mogelijk zijn gemaakt door twee vaste verkopers waarmee Prasad zakendeed. Zij werden in december al veroordeeld voor fraude. 

Donderdag wordt de oud-inkoopverantwoordelijk voorgeleid in de zaak. Apple hoop dat de rechter hem zal vragen om minstens al zijn onroerend goed af te staan, zodat ze toch al enkele miljoenen dollars kunnen recupereren.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business