iPhone SE 3 2022 pre-order

Apple zal veel minder iPhone SE 3-units produceren dan aanvankelijk gepland. Ook iPods zullen in minder grote hoeveelheden verkrijgbaar zijn.

Advertentie

De iPhone SE 3 is nog maar sinds 18 maart officieel te koop, maar toch ziet Apple zich nu al genoodzaakt om het aanbod van de nieuwste iPhone in te perken. Dat pikte Nikkei Asia op bij hun goedgeplaatste bronnen. Apple zou in het volgende kwartaal tot 20% minder units van de iPhone SE 3 maken dan aanvankelijk gepland, wat zich wellicht snel zal laten voelen in de beschikbaarheid. Ook de productie van de niet nader genoemde AirPods zou mee moeten delen in de klappen.

Oorlog Oekraïne

Het is verre van de eerste keer dat Apple zijn productiecapaciteit heeft moeten bijsturen in de voorbije twee jaar, maar voor één keer is de coronapandemie eens niet de hoofdoorzaak. Volgens Nikkei Asia wil Apple met deze beslissing nu al anticiperen op de potentiële impact die de oorlog in Oekraïne zou kunnen hebben op de globale elektronicaketen. Belangrijke grondstoffen voor de productie van chiptechnologie komen namelijk uit Oekraïne en Rusland en zijn door de oorlog minder tot niet meer beschikbaar. Economische instabiliteit zou eveneens op langere termijn de koopkracht van consumenten kunnen beïnvloeden, maar die impact kunnen we nu nog niet inschatten.

De verminderde productie door Apple zal wellicht ook de verhoudingen op de smartphonemarkt doorheen schudden. Apple sloot 2021 af als marktleider dankzij het succes van de toen nieuw gelanceerde iPhone 13-reeks; een koppositie die ze dit kwartaal wellicht weer zullen moeten afstaan aan Samsung. Maar ook de concurrentie zal de situatie in Oekraïne angstig in de gaten houden.

iPhone SE 3 met 5G

De iPhone SE 3 is de derde generatie in de goedkopere smartphonelijn van Apple, en het eerste 5G-model binnenin die reeks. Dat is mogelijk dankzij de krachtigere A16-chips. Meer informatie over de technische specificaties lees je hier:


Gerelateerde artikelen

Oorlog Oekraïne: wat is de impact op technologie?

Ook de technologiesector kan niet ontsnappen aan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Een impact die wel eens wereldwijd zou kunnen gevoeld worden.