Nieuws

Starlink verliest licentie in Frankrijk

starlink
Image: iStock
De Franse rechtbank heeft beslist om de licentie van Starlink in te trekken wegens een procedurefout in het toekenningsproces.

Tegenvaller voor Elon Musk’s SpaceX in Frankrijk. Het ruimtevaartbedrijf had sinds februari 2021 een licentie voor twee radiofrequenties op zak. Een noodzakelijke voorwaarde om het Starlink-internet aan onze zuiderburen te mogen aanbieden. Die licentie zullen ze nu opnieuw moeten gaan verwerven, nadat de Franse Raad van State besloot om de beslissing van de telecomregulator Arcep nietig te verklaren. Dat schrijft Reuters.

De Raad van State geeft daarbij vooral de telecomregulator een flinke uitbrander. Die zou de gebruikelijke procedure niet gevolg hebben bij het toekennen van de licentie aan SpaceX. Omdat de toetreding van SpaceX een impact heeft op de Franse telecommarkt en de belangen van alle internetgebruikers, schrijft de wet voor dat Arcep een publieke hoorzitting moest houden. Dat gebeurde niet, waarop activisten naar de rechtbank getrokken. De Raad van State geeft hen gelijk dat SpaceX zijn licentie op onrechtmatige wijze verkregen heeft. Het is dus terug naar start voor SpaceX.

Starlink-internet in België

SpaceX wil met Starlink voor een internetrevolutie zorgen. Door een uitgebreid netwerk van LEO-satellieten uit te bouwen wil Starlink elke burger ter wereld een stabiele internetconnectie kunnen bezorgen, hoe afgelegen die ook woont. Zo ver staat het project bijlange nog niet, maar je kan er op veel plaatsen al wel mee aan de slag, ook in België.

Daarvoor heb je wel een redelijk dure starterskit nodig en moet je er rekening mee houden dat het internet nog niet zo snel en stabiel is. Starlink is in zijn huidige vorm dus vooral aantrekkelijk voor experimenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business