Nieuws

Meta werkt aan nieuwe digitale munt: ‘Zuck Bucks’

zuck bucks
Image: iStock
Binnenkort kunnen we mogelijk op Facebook en Instagram betalen met ‘Zuck Bucks’. Kan een digitale munt de platformen reanimeren?

Meta werd begin februari met de neus op de feiten geduwd: voor het eerst sinds 2004 sloot Facebook een kwartaal af met minder gebruikers dan het kwartaal daarvoor. Prompt daalde ook de waarde van het moederbedrijf met 25%, een klap waar ze nog steeds van aan het bekomen zijn. Mark Zuckerberg is wakker geschoten en zou volgens de Financial Times zijn fintech-team de opdracht hebben gegeven om een digitale munt te ontwikkelen die Facebook en Instagram nieuw leven moet inblazen. Die worden door het team dat eraan werkt nu smalend ‘Zuck Bucks’ genoemd, al hopen we dat dat niet de officiële naam van de munt zal zijn.

De Zuck Bucks zijn niet te verwarren met cryptomunten of NFT’s, waarvan Zuckerberg al heeft aangekondigd ze naar Instagram te willen brengen. Meta zou de ontwikkeling en het beheer van de munt volledig in eigen handen willen houden in plaats van dat toe te vertrouwen aan de blockchain. Dat moet Meta in staat stellen een winstgevend businessmodel te koppelen aan de munt. Met Zuck Bucks zal je in-app aankopen kunnen doen via Facebook Pay. Het systeem is dus vergelijkbaar met de Facebook Coins die het bedrijf in 2012 al eens probeerde te lanceren. Daarbovenop zou nog een social-credit systeem kunnen komen waarbij je beloond wordt met Zuck Bucks voor je activiteit op Facebook en Instagram.

Carpe Diem

Meta heeft geen al te succesvol verleden als het aankomt op het uitbrengen van digitale munten. De bovengenoemde Facebook Coins werden na amper een jaar alweer afgevoerd omdat de onderhoudskosten te hoog lagen in verhoudingen tot wat ze opbrachten. In 2018 richtte Meta, toen nog gewoon gekend als Facebook, een blockchainafdeling op om een eigen cryptomunt te gaan ontwikkelen. Dat project herinner je je misschien nog onder de naam Libra. Maar ook Libra draaide uit op een mislukking. Zelfs na een naamsverandering naar Diem kon Meta geen draagvlak vinden bij financiële toezichthouders en begin dit jaar stierf het project een stille dood. Uit frustratie stapten veel werknemers van het fintech-team op.

Maar opgeven staat niet in het woord van Mark Zuckerberg. Nu hij met zijn bedrijf vol de kaart van de Metaverse wil trekken, lijkt er wel een ecosysteem te komen waarin digitale munten veel beter kunnen renderen. Al is dat ecosysteem voorlopig nog een bouwwerf. Lukt het Meta deze keer wel en betalen we binnenkort met Zuck Bucks? De tijd zal het moeten uitwijzen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business