Nieuws

Google voorziet Belgisch datacenter van batterijen

Google zonne-energie batterijen back-up datacenter
Het datacenter van Google in Saint-Ghislain zal voortaan kunnen doordraaien op batterijen bij stroomuitval.

Google kondigt vandaag aan dat zijn eerste systeem met batterijen als back-up voor datacenters volledig operationeel is. Het prototype, dat sinds 2020 wordt getest in het datacenter van Saint-Ghislain, zorgt ervoor dat Google zijn infrastructuren kan laten draaien bij stroomuitval of wanneer er een tekort is aan groene energie. Nu de nieuwe installatie in gebruik wordt genomen, wil Google de back-upbatterijen ook uitbreiden naar datacenters in andere landen. 

Batterijen als back-up

Dankzij de grootschalige batterijen kan Google zijn oorspronkelijke dieselgeneratoren vervangen. Die werden gebruikt om de stroomvoorziening naar de datacenters op peil te houden in geval van een panne. De noodvoorziening produceerde in een paar seconden enkele miljoenen watts elektriciteit om te voorkomen dat de activiteiten in het datacenter onderbroken zouden worden. Google beschikt nu over een milieuvriendelijker alternatief om internetverbindingen in stand te houden en gegevens op elk moment toegankelijk te houden.

De nieuwe batterijen op de site van Saint-Ghislain slaan alleen groene energie op. Deze elektriciteitsreserve is afkomstig van de zonnepanelen en windturbines van het datacenter tijdens periodes van overproductie van hernieuwbare energie. Het systeem geeft deze energie vervolgens vrij op de momenten van de dag waarop er onvoldoende productie in real time is. Bovendien dienen de batterijen ook als stroomvoorziening voor de elektriciteitsnetten van omliggende structuren buiten het datacenter. Die vooruitgang werd mogelijk gemaakt door partnerschappen met energiespelers als Centrica en Fluence.

Andere projecten op zonne-energie

Naast zijn batterijsysteem voor datacenters in België, kondigt Google vandaag ook drie belangrijke initiatieven op het gebied van koolstofvrije energie aan. Ten eerste heeft Google een zonne-energieproject opgezet in de Rødby Fjord in Denemarken. De nieuwe installaties zullen 54,4 MW toevoegen aan de 100 MW die al in gebruik is in het datacenter van Google in Fredericia.

In Finland heeft Google een partnerschap gesloten met lmatar om ongeveer 60% te kopen van de 211 MW die wordt opgewekt in Piiparinmäki, het grootste windmolenpark van het land. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business