Nieuws

Elon Musk herziet zijn strategie voor overnamepoging Twitter

Twitter
Omdat een agressieve overname niet gelukt is, zal Elon Musk het op een zachtere manier moeten aanpakken wil hij Twitter overnemen.

Elon Musk is nog steeds in de running om het socialmediaplatform Twitter over te nemen. De topman van Tesla bereidt nu een ‘tender offer’ voor om de aandeelhouders van Twitter te overtuigen. Volgens CNBC heeft Musk een spaarpotje van 46,5 miljard dollar verzameld bij investeringsmaatschappijen en grootbanken om een nieuw bod te kunnen doen.

Lees ook: Hoe Elon Musk voor onrust zorgt bij Twitter

Musk gooit met deze zet het roer drastisch om voor zijn overnamepoging. Een week geleden bracht hij nog een bod van 43 miljard dollar binnen bij de directie om het hele bedrijf in één klap over te nemen. Maar Musk had zichzelf overschat. Twitter activeerde onmiddellijk een ‘gifpil’, een constructie waarbij een bedrijf extra aandelen aan een veel lagere prijs aanbiedt aan de huidige aandeelhouders om het een overnemer moeilijk tot quasi onmogelijk te maken iedereen uit te kopen. Het deed ook Musk afschrikken: hij deed eerder al op zijn eigen unieke wijze uitschijnen te willen overschakelen naar een ‘tender offer’-strategie:

Heeft Musk kans op slagen?

Bij een tender offer zal Musk rechtstreeks met de aandeelhouders van Twitter moeten onderhandelen om hun aandelen aan hem door te verkopen. Zo kan hij stap voor stap de macht grijpen. Volgens experts zal ook deze tactiek maar moeilijk werken zolang Twitter de gifpilconstructie niet opheft. De statuten van Twitter stellen dat één aandeelhouder niet meer dan 15% in handen mag hebben, om te voorkomen dat een partij te machtig kan worden. Er zit voor Musk niets anders op dan aan tafel te gaan zitten met het bestuur van Twitter, een positie die hij weigerde om zijn overname te kunnen plannen. Aan CNBC herhaalt Twitter dat ze bereid zijn te onderhandelen met elke investeerder die de belangen van het bedrijf behartigt.

Elon Musk meent dat hij het beste voor heeft met Twitter. Hij wil het socialmediaplatform overnemen om vrije meningsuiting te stimuleren. Om dat doel te bewerkstelligen zou hij het bedrijf ook van de beurs willen halen. Mede daarom zien investeerders de komst van Musk niet echt zitten. Het is dus maar te vraag of Musk met zachte hand wel zijn doel kan bereiken.

businesselon muskslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen