Nieuws

Het kwartaal van Meta: Facebook herstelt zich, Metaverse maakt verlies

meta metamates me
Image: iStock
Meta zal gemengde gevoelens overhouden aan het afgelopen kwartaal. Facebook trekt weer mensen aan, maar de Metaverse kost veel geld.

Het moederbedrijf van Facebook was weer aan de beurt om zijn recentste kwartaalresultaten neer te leggen. Een moment waar Zuckerberg toch enige stress voor zal gevoeld hebben, want de laatste keer liep dat gruwelijk mis. Meta moest toen toegeven dat Facebook voor het eerst in zijn geschiedenis gebruikers aan het verliezen was. Er werd toen al druk gespeculeerd over het nakende einde van het platform. Die theorieën mogen weer even de vuilbak in, want de koning der sociale media heeft zijn troon weten te verdedigen.

Het voorbije kwartaal steeg het aantal gebruikers van Facebook weer van 1,93 miljard naar 1,96 miljard actieve gebruikers. Hiermee geven Zuckerberg en co hun criticasters lik op stuk, het platform kan dus nog steeds groeien. Volgens Meta heeft de toevoeging van nieuwe videofuncties zoals Facebook Reels daar een groot aandeel in. Voor de positieve resultaten werd Meta beloond op de beurs met een koersstijging van 15,7%.

Metaverse in het rood

Niet alle diensten van Meta presteerden evengoed tijdens de eerste maande van 2022. De ‘Reality Labs’-afdeling van het bedrijf kleurt voor het tweede kwartaal op rij diep in het rood met een verlies van net geen 3 miljard dollar. Er zijn wel verzachtende omstandigheden: deze afdeling heeft de loodzware taak gekregen om de Metaverse te ontwerpen, sinds eind 2021 de topprioriteit voor Mark Zuckerberg. Maar de verliezen van de VR-divisie laten zich wel zien in de financiële balans: ondanks een omzetstijging van 7% moest Meta 21% minder winst noteren. Al hoeven ze met een positief nettoresultaat van 7,5 miljard dollar ook niet te klagen.

metaverse
Image: iStock

Zuckerberg ziet die mindere balans voor de Metaverse niet meer als een logische momentopname. Gezien de forse investeringen die de ontwikkeling van het ecosysteem met zich meebrengen, zal het nog enkele jaren duren vooraleer de Metaverse winstgevend kan worden. Dat zou zelfs nog tot in de jaren 2030 kunnen duren. “We zijn nu het fundament aan het leggen voor wat een zeer interessante tijd belooft te worden”, aldus Zuckerberg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business