Nieuws

Het einde van een icoon: de iPod gaat definitief verdwijnen

Na meer dan twintig jaar trekt Apple definitief de stekker uit de iPod. Van zodra de laatste voorraden op zijn, is het voorbij.

Met een persbericht heeft Apple het nakende einde van de iPod ingeluid. Ze delen mee dat de laatste generatie van de muziekspeler nog verkocht zal worden tot ‘zolang de voorraad strekt’. Hoe groot die huidige voorraad nog is, laat Apple in het midden. In ieder geval maakt Apple duidelijk dat ze niet meer van plan zijn om nog nieuwe modellen te produceren, nu niet en ook niet in de toekomst.

Het nieuws komt niet als een verrassing, want de iPod lag al lange tijd op sterven. De originele iPod met het klikwiel werd in 2014 al stopgezet en enkele jaren later volgde ook de Shuffle en de Nano. Zijn rol was dus al veel langer uitgespeeld in het productportfolio van Apple. Het laatste nieuw uitgebrachte model dateerde ook al van 2019 en dit is de enige iPod die tot heden nog verkocht werd via de Apple Store. Wil je deze alsnog in bezit hebben, dan is het nu of nooit om je kans te wagen.

Voorvader van de iPhone

De iPod verdient zijn plekje in de eregalerij van de consumentenelektronica dubbel en dik. Op 23 oktober 2001 kondigde Steve Jobs de originele iPod aan. Die zorgde destijds voor een nieuwe manier om naar muziek te luisteren. Anno 2001 was het nog ondenkbaar dat je tot 1000 nummers kon downloaden op een apparaat dat in je broekzak paste en tot 10 uur batterijduur had. De muziek moest je aankopen via de iTunes Store in hetzelfde jaar had gelanceerd, al zochten veel gebruikers naar andere wegen om niet te hoeven te betalen voor die muziek. Omwille van de draagbaarheid en de ruime opslagcapaciteit was de iPod een succes. Apple bracht in de jaren nadien nog de Mini, Shuffle en Nano uit die nog meer nummers konden bewaren in een nog draagbaarder formaat.

iPod 2001
De originele iPod uit 2001. Image Credit: Apple

De muziekspeler zou de basis leggen voor de uitvinding die het op termijn ook overbodig zou maken: de iPhone. Aanvankelijk wou Apple ook eerst een ‘iPod Plus Phone’ maken, vertelde Tony Fadell onlangs in een interview met TechCrunch. Dat zou in feite een iPod zijn geweest waar je ook mee kon bellen. Met het klikwiel kon je dan door je contacten navigeren. Omdat de ingenieurs van Apple niet overtuigd waren van dit idee van Steve Jobs, werd het uiteindelijk nooit gelanceerd. Maar het concept gooiden ze nog niet overboord en enkele prototypes later kwamen ze tot de iPhone. De rest is geschiedenis.

De iPod Touch zou uiteindelijk ook een touchscreen krijgen maar het werd al snel duidelijk dat de iPhone de toekomst was voor Apple. Uiteindelijk heeft de iPod het dus wel twintig jaar weten vol te houden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business