iPhone 14 MacRumors background
Background image: MacRumors

Wat is de prijs van de iPhone 14? Wanneer komt hij uit, hoe zal hij eruit zien en meer vind je terug in dit overzichtsartikel.

Advertentie

Het mag dan nog geen half jaar geleden zijn dat Apple de iPhone 13 op de markt bracht, het nieuws en de geruchten over de iPhone 14 staan niet stil. Op het moment van schrijven zijn de geruchten meestal nog niet zo betrouwbaar. Vaak zijn de beelden die we zien renders die gebaseerd zijn op eigen input. Hoe dichter we bij de lancering komen, hoe meer informatie stilletjesaan naar buiten lekt.

Hoe verder we ons in 2022 begeven, hoe duidelijker ons beeld van de nieuwe Apple iPhone. Daarom zal dit artikel de komende maanden voortdurend bijgewerkt worden met informatie en nieuws.

Apple iPhone 14: wat we nu al weten

iPhone 14: Releasedatum

De releasedatum is een van de weinige dingen die we gemakkelijk kunnen voorspellen bij de lancering van een nieuwe iPhone. Bij de iPhone 14 is dat niet anders. Een concrete datum is er natuurlijk nog niet maar we kunnen er al vanuit gaan dat Apple zijn nieuwe modellen zal voorstellen eind september-begin oktober 2022.

Line-up

Dit jaar gaat Apple de afmetingen van de nieuwe iPhones aanpassen. De populaire iPhone Mini zou volgens verschillende bronnen verdwijnen. Geen 5.4 inch-optie dus meer. Het bedrijf wil in de plaats focussen op grotere iPhones waarbij we een 6.1 inch iPhone 14, een 6.1 inch iPhone 14 Pro en een 6.7 inch iPhone 14 Max te zien gaan krijgen. Bovendien komt er natuurlijk ook een Pro Max met hetzelfde 6.7 inch display.

Design

Er gaan al een tijd geruchten rond dat Apple de befaamde notch dit jaar eindelijk zou schrappen. In de plaats krijgen we een display met een zogenaamde hole-punch camera. Volgens een recente Tweet van Ross Young zouden er nog twee inkepingen in het scherm blijven. De brede notch verdwijnt dus en je krijgt twee kleinere openingen in de plaats. Daar zouden alle nodige Face ID-sensoren huizen samen met de selfiecamera en andere technologie die Apple nodig heeft. Het gaat dan om een lichtsensor, nabijheidssensor, een speaker en een mirofoon. Al kunnen deze features ook naar een andere plaats verhuizen.

Helaas zal de het verdwijnen van de notch niet voor iedereen zijn. Volgens Ross Young zouden alleen de iPhone 14 Pro en Pro Max de nieuwe inkepingen krijgen. Het ontbreken van een notch zou dus een USP voor Apple kunnen worden.

Verder valt er over het design momenteel nog maar weinig te zeggen. De kans is klein dat we een totaal nieuw concept zullen te zien krijgen. Met een beetje geluk worden de schermranden weer wat kleiner, al zou de focus dit jaar anders kunnen liggen. Er is ook een grote kans dat Apple dit jaar de Lightningpoort gaat weglaten uit de iPhone 14-serie. het bedrijf zou dan volgens enkele geruchten voor MagSafe kiezen. Later meer hierover.

iPhone 14: Specificaties

Verschillende betrouwenbare geruchten geven nu al aan dat Apple zijn 120 Hz ProMotion display op alle iPhone 14 modellen zou plaatsen. Toch zijn er ook bronnen die het andersom beweren. ProMotion zou in dat geval alleen voor de Pro-modellen beschikbaar zijn.

ProMotion met 120Hz naar alle modellen?

Soms spreken verschillende bronnen elkaar tegen. Dat is ook hier het geval. Volgens analist Ross Young zullen alleen de Pro-modellen voorzien worden van 120Hz. Terwijl een andere analist, Jeff Pu, het omgekeerde doet uitschijnen. Volgens hem zullen alle modellen namelijk voorzien worden van ProMotion met 120Hz.

A16 Bionic

Verder krijgt de nieuwe iPhone 14 een Qualcomm X65 modem en de A16-chip aan boord. Die zou volgens de eerste geruchten gebouwd zijn volgens het 3- of zelfs 4-nanometer procedé door TSMC. Ieder jaar brengt Apple een nieuwe mobiele chip die krachtiger is dan zijn voorganger, dat is ook in 2022 niet anders.

RAM

De Pro-modellen zullen er extra RAM-geheugen bijkrijgen, volgens analyst Jeff Pu. De iPhone 14 Pro krijgt 8GB RAM, een stijging tegenover 6GB RAM in de 13-reeks. De ‘gewone’ iPhone 14 zou dan 6GB RAM krijgen.

Detectie bij auto-accident

Een van de grotere nieuwigheden die Apple mogelijk dit jaar op de markt zal brengen voor Apple Watch en iPhone is de automatische detectie van een auto-accident. Door gebruik te maken van verschillende sensors kan je toestel een auto-accident vaststellen en automatisch de relevante hulpdiensten verwittigen.

Permanente overstap naar eSIM?

Er zijn al heel wat woorden aan vuil gemaakt: durft Apple de permanente overstap naar eSIM te maken? Er zijn verschillende bronnen die zeggen dat Amerikaanse providers zich aan het voorbereiden zijn om klanten met de nieuwe iPhone 14 te kunnen voorzien van eSIM in de plaats van een fysieke SIM-kaart. Dat betekent dat Apple – althans in de V.S. – de sleuf voor je SIM-kaart achterwege kan laten.

De digitale SIM-kaart is al beschikbaar in België maar nog niet alle mobiele providers bieden de optie aan. eSIM is verre van ingeburgerd en in veel landen is het zelfs nog niet beschikbaar. Als het zover zou zijn, dan zal Apple dat eerst in de V.S. uitrollen of in de landen waarvan het een helder beeld heeft van eSIM-gebruik.

WiFi 6E

Met de komst van de eerste WiFi 6E routers moeten ook toestellen mee. Volgens Ming-Chi Kuo zou de iPhone 14 de eerste iPhone met ondersteuning voor WiFi 6E kunnen worden. Daarmee maakt je toestel gebruik van de nieuwe 6GHz-band die bovenop je dualbandrouter zal komen. Althans, als je WiFi 6E apparatuur in huis haalt natuurlijk.

iPhone 14: Prijs

Net zoals elk jaar zal de iPhone 14 ongeveer 900 euro gaan kosten. Vandaag ben je 909 euro kwijt voor een iPhone 13 en 809 euro voor de iPhone Mini. Kijk je uit naar de iPhone 14? Dan zal je dat al snel meer dan duizend euro kunnen kosten.

Dit artikel zal regelmatig worden bijgewerkt naarmate er meer informatie bekend wordt gemaakt over de Apple iPhone 14.


Gerelateerde artikelen

iOS 16: Wat is er nieuw, de eerste geruchten

Een nieuwe iOS 16 zullen we pas te zien krijgen in juni. Toch is de geruchtenmolen onverbiddelijk al beginnen draaien. Wat is er nieuw?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here