Achtergrond

iPhone 14: prijs, datum, geruchten & nieuws

Apple iPhone 14 geruchten
Wat is de prijs van de iPhone 14? Wanneer komt hij uit, hoe zal hij eruit zien en meer vind je terug in dit overzichtsartikel.

Het is inmiddels bijna één jaar geleden dat Apple de iPhone 13-serie op de markt bracht. Dit betekent dat we de volgende iPhone-lancering naderen en het nieuws en de geruchten over de iPhone 14 niet stilstaan. Hoewel het uiteraard nog altijd om geruchten gaat en je deze met een korrel zout moet nemen, zijn we zo akelig dichtbij de lancering, dat geruchtenverspreiders vaak over de juiste informatie beschikken, of dat afwijkingen in geruchten minimaal zijn.

Hoe dichter we ons bij de lancering op 7 september begeven, hoe duidelijker ons beeld van de Apple iPhone 14 wordt. Dit artikel wordt de komende tijd daarom voortdurend bijgewerkt met informatie en nieuws.

Apple iPhone 14: wat we nu al weten

iPhone 14: Releasedatum

De releasedatum is een van de weinige dingen die we gemakkelijk kunnen voorspellen bij de lancering van een nieuwe iPhone. Bij de iPhone 14 is dat niet anders. Apple heeft intussen bevestigd dat de iPhone 14 op 7 september zal worden aangekondigd. Naar goede gewoonte mogen we de eerste leveringen twee weken later verwachten.

Line-up

Dit jaar gaat Apple de afmetingen van de nieuwe iPhones aanpassen. De populaire iPhone Mini zou volgens verschillende bronnen verdwijnen. Geen 5.4 inch-optie dus meer. Het bedrijf wil in de plaats focussen op grotere iPhones waarbij we een 6.1 inch iPhone 14, een 6.1 inch iPhone 14 Pro en een 6.7 inch iPhone 14 Max te zien gaan krijgen. Bovendien komt er natuurlijk ook een Pro Max met hetzelfde 6.7 inch display.

Design

Er gaan al een tijd geruchten rond dat Apple de befaamde notch dit jaar eindelijk zou schrappen. In de plaats krijgen we een display met een zogenaamde hole-punch camera. Volgens een Tweet van schermanalist Ross Young zouden er nog twee inkepingen in het scherm blijven. Tenminste, dat zou gelden voor de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Voor de iPhone 14 en 14 Max zou gelden dat ze nog wel de bekende notch krijgen.

Op de Pro-modellen zou de brede notch dus verdwijnen en krijg je er twee ‘kleinere openingen’ voor in de plaats. Daar zouden alle nodige Face ID-sensoren huizen samen met de selfiecamera en andere technologie die Apple nodig heeft. Het gaat dan om de lichtsensor, nabijheidssensor, een speaker en een microfoon. Al kunnen deze features ook naar een andere plaats verhuizen.

Door enkel de iPhone 14 Pro en Pro Max dit nieuwe ontwerp te geven, krijgen de Pro-modellen er een nieuwe USP bij. Of dat voldoende is om klanten over te halen de hogere adviesprijs van die toestellen te betalen, blijft dan natuurlijk nog wel de vraag.

Verder valt er over het design momenteel nog maar weinig te zeggen. De kans is klein dat we een totaal nieuw concept te zien zullen krijgen. Met een beetje geluk worden de schermranden weer wat kleiner, al zou de focus dit jaar anders kunnen liggen. In het geruchtencircuit lijkt ook het gerucht de ronde te doen dat de iPhone 14 reeks rondere hoeken krijgt. De afronding zou meer in lijn komen te liggen met die van de cameramodule. Dit moet de toestellen een minder rechthoekige uitstraling geven.

iPhone 14: Specificaties

Verschillende betrouwenbare geruchten geven nu al aan dat Apple zijn 120 Hz ProMotion display op alle iPhone 14 modellen zou plaatsen. Toch zijn er ook bronnen die het andersom beweren. ProMotion zou in dat geval alleen voor de Pro-modellen beschikbaar zijn.

ProMotion met 120Hz naar alle modellen?

Soms spreken verschillende bronnen elkaar tegen. Dat is ook hier het geval. Volgens analist Ross Young zullen alleen de Pro-modellen voorzien worden van 120Hz. Terwijl een andere analist, Jeff Pu, het omgekeerde doet uitschijnen. Volgens hem zullen alle modellen namelijk voorzien worden van ProMotion met 120Hz.

A16 Bionic

Verder krijgt de nieuwe iPhone 14 een Qualcomm X65 modem en de A16-chip aan boord. Die zou volgens de eerste geruchten gebouwd zijn volgens het 4- of zelfs 3-nanometer procedé van TSMC. Ieder jaar brengt Apple een nieuwe mobiele chip die krachtiger is dan zijn voorganger, dat is ook in 2022 niet anders. Het chiptekort zal er mogelijk wel voor kunnen zorgen dat de nieuwe generatie chips slechts voor beperkte prestatieverbeteringen zorgen.

RAM

De Pro-modellen zullen er extra RAM-geheugen bijkrijgen, volgens analyst Jeff Pu. De iPhone 14 Pro krijgt 8GB RAM, een stijging tegenover 6GB RAM in de 13-reeks. De ‘gewone’ iPhone 14 zou dan 6GB RAM krijgen.

Detectie bij auto-accident

Een van de grotere nieuwigheden die Apple mogelijk dit jaar op de markt zal brengen voor Apple Watch en iPhone is de automatische detectie van een auto-accident. Door gebruik te maken van verschillende sensors kan je toestel een auto-accident vaststellen en automatisch de relevante hulpdiensten verwittigen.

Permanente overstap naar eSIM?

Er zijn al heel wat woorden aan vuil gemaakt: durft Apple de permanente overstap naar eSIM te maken? Er zijn verschillende bronnen die zeggen dat Amerikaanse providers zich aan het voorbereiden zijn om klanten met de nieuwe iPhone 14 te kunnen voorzien van eSIM in de plaats van een fysieke SIM-kaart. Dat betekent dat Apple – althans in de V.S. – de sleuf voor je SIM-kaart achterwege kan laten.

De digitale SIM-kaart is al beschikbaar in België maar nog niet alle mobiele providers bieden de optie aan. eSIM is verre van ingeburgerd en in veel landen is het zelfs nog niet beschikbaar. Als het zover zou zijn, dan zal Apple dat eerst in de V.S. uitrollen of in de landen waarvan het een helder beeld heeft van eSIM-gebruik.

WiFi 6E

Met de komst van de eerste WiFi 6E routers moeten ook toestellen mee. Volgens Ming-Chi Kuo zou de iPhone 14 de eerste iPhone met ondersteuning voor WiFi 6E kunnen worden. Daarmee maakt je toestel gebruik van de nieuwe 6GHz-band die bovenop je dualbandrouter zal komen. Althans, als je WiFi 6E apparatuur in huis haalt natuurlijk.

Grotere camerasensoren

Gaan we dan voor het eerst een camerasensor zien met een hogere resolutie? Volgens Mark Gurman, de in-house geruchtenverspreider van Bloomberg wil Apple de iPhone 14 Pro en Pro Max een megapixel-upgrade geven. Ten minste één camerasensor zou op deze telefoons een 48 megapixel resolutie krijgen.

TF-Securities analist Ming-Chi Kuo stelt tegelijkertijd dat we bij de iPhone 14 Pro (Max) een veel grotere camerasensor mogen verwachten. Het oppervlak zou groeien naar 24 vierkante millimeter, vanaf de 12 millimeter voor de huidige 12 megapixel sensor in de iPhone 13 Pro. Deze wijziging geldt trouwens enkel voor de groothoekcamera.

Hogere laadsnelheden

Vrijwel alle Android-telefoons kunnen met minimaal 30 watt worden opgeladen. Apple was met de 20 watt laadsnelheid van de iPhone 13-serie dan ook hekkensluiter op het snellaad-front. De Amerikaanse techgigant zou dat mogelijk willen aanpassen met de iPhone 14 die naar verluidt met maximaal 30 watt kan opladen. Of dit voor alle nieuwe iPhones gaat gelden, is momenteel nog onduidelijk.

iPhone 14: Prijs

Net zoals elk jaar zal de iPhone 14 ongeveer 900 euro gaan kosten. Vandaag ben je 909 euro kwijt voor een iPhone 13 en 809 euro voor de iPhone Mini. Kijk je uit naar de iPhone 14? Dan zal je dat al snel meer dan duizend euro kunnen kosten.

Dit artikel zal regelmatig worden bijgewerkt naarmate er meer informatie bekend wordt gemaakt over de Apple iPhone 14.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business