Reviews

iPhone 13 Pro review: iets minder van hetzelfde

iPhone 13 Pro review
Voordelen
ProMotion (120Hz)
Macro-shots zijn heel goed
Combinatie met iOS 15
Ondersteunt 5G
Nadelen
Pro-model bevindt zich in een tussenstadium
Duurder dan gemiddeld
Aanbevolen prijs: €1.159
Waar te koop?
Totaalscore 8
De iPhone 13 Pro is te koop vanaf 14 uur. Wij gingen er alvast mee aan de slag en probeerden alle nieuwe features uit.

Sinds kort is de Apple iPhone 13 Pro in verkoop gegaan. Het model dat vooral gefocust is op professionals en content creators, krijgt ieder jaar Apples nieuwste technologieën mee. Het jaar nadien krijgt dan de ‘gewone’ iPhone-reeks diezelfde features. Dit jaar is de 120Hz refresh rate van het OLED-paneel de opvallendste feature. We kennen die snelle beeldverversing al jaren op iPad, maar Apple heeft het deze keer anders aangepakt, onder de naam ProMotion.

In deze review vergelijken we de iPhone 13 Pro met zijn voorganger, de iPhone 12 Pro. We kennen intussen allemaal de basisfuncties van een iPhone, waardoor we vandaag de focus willen leggen op nieuwe features en het design.

Lees ook: iPhone 13 mini review: de kleinste iPhone is nóg wat beter geworden

Specs

  • Capaciteit: 128GB, 256GB, 512GB & 1TB
  • Afmetingen: 146,7 mm x 71,5 mm x 7,65 mm (203 gram)
  • Display: 6.1 inch Super Retina XDR-display met ProMotion
  • Chipset: A15 Bionic-chip met 16-core Neural Engine
  • Batterij: 3.095 mAh
  • Extra’s: 5G, Dolby Vision, 120Hz refresh rate

Design

De Apple iPhone 13 Pro heeft net zoals zijn voorganger een design van roestvrij staal gekregen. Dat maakt dat dit model zwaarder is dan zijn goedkopere broertje (203 gram tegenover 173 gram). Er is ook een verschil in gewicht met de 12 Pro. Die weegt 187 gram en is daarmee een stukje lichter dan het nieuwere model. Je voelt het niet echt, maar we geven het maar mee. Aan de voorkant is het OLED-display (of Super Retina XDR-display) voorzien van een Ceramic Shield met een achterkant van glas. Die afwerking vinden we ook terug in de iPhone 13 en 13 Mini.

Een tweede opvallende nieuwigheid aan de iPhone 13-reeks is het camera-eiland. De camerasensoren zijn een stuk groter geworden om meer licht en stabiliteit naar je beeld te brengen. Als we beide modellen naast elkaar leggen, zien we ook wel echt een verschil. Op foto valt het niet op, maar in de praktijk zijn de sensoren echt wel opvallend groter. We zijn niet echt fan, maar het is kwestie van wennen.

Een derde design-tweak waar Apple mee uitpakte is de notch. Die is volgens het bedrijf 20 procent kleiner. Als je de iPhone 12 Pro naast de 13 Pro legt, zie je wel een verschil. De notch is kleiner, maar lijkt wel dikker te zijn geworden. Al die hardware moet natuurlijk ergens naartoe. Het is nog afwachten tot wanneer Apple er het beste recept voor heeft gevonden. Intussen kan je wel genieten van een gevoelig kleinere notch.

Camera en prestaties

Als het over prestaties gaat hebben we ook niet te klagen. Wat we van Apple gewoon zijn, zien we meteen terug in de kracht die de 13 Pro te bieden heeft. Zwaardere apps, video’s, games, foto’s bewerken, veel multitasken en ga zo maar door. Je merkt wel dat de A15 Bionic op maat is gemaakt voor iOS 15. Die kracht is vooral ook nodig voor professionals die veel met videobeelden aan de slag gaan. Dit model is namelijk gemaakt om ook films en series op te nemen. Er zijn zo al voorbeelden genoeg en de iPhonebouwer maakt zijn model er ieder jaar beter geschikt voor. Ook om RAW-videobeelden te maken en nadien op je iPhone te bewerken heeft de chipset genoeg kracht om je zo weinig mogelijk frustraties te bezorgen. Wie zijn Pro-model niet voor voorgaande zaken zal gebruiken, zal weinig verschil merken ten opzichte van de 12 Pro.

Specificaties van de camera

Wat meteen duidelijk wordt bij de nieuwe camera-opstelling in de iPhone 13 Pro zijn de details in foto’s en video’s. Terwijl de 12 Pro al heel erg goed is, heeft de 13 Pro duidelijk een sprongetje vooruit gemaakt. De software herkent meteen wanneer je een beeld van heel dichtbij wil maken en de achtergrond vervaagd mag worden. In bijna alle gevallen deed de cameraset-up dat op een correcte manier en werd de achtergrond automatisch (en niet overdreven) vervaagd. Het is een welkome feature die niet beschikbaar is in de iPhone 12 Pro.

ProMotion

Tot slot willen we het nog hebben over ProMotion. We hebben er lang op moeten wachten, maar Apple heeft eindelijk een verhoogde refresh rate voorzien op de iPhone 13 Pro. Helaas moeten de andere modellen het nog doen met 60Hz. Wie dit weekend een Pro gaat bestellen, zal dat anders ervaren met ProMotion.

Wat is ProMotion nu precies? De technologie is nieuw. 120Hz zat al langer in iPad-modellen, maar dan zonder ProMotion. De technologie is gemaakt om verschillende redenen: een verbeterde batterijduur, hogere prestaties, verbeterde graphics in games en bijgevolg een tevreden gebruiker. ProMotion verschilt van de concurrentie omdat iOS 15 zelf in staat is om te bepalen wanneer je een hogere refresh rate nodig hebt en wanneer niet. Als je bijvoorbeeld sneller gaat scrollen zal ProMotion zich aanpassen, dat geldt ook in games, films en series natuurlijk. Door ProMotion voor jou te laten beslissen, slaagt Apple er bovendien in om je batterij in combinatie met een hogere refresh rate ook nog eens langer te laten meegaan zonder opladen. Alleen maar voordelen dus.

iPhone 13 Pro vs. iPhone 12 Pro

Wat ons betreft is de nieuwe Apple iPhone 13 Pro dit jaar maar iets minder van hetzelfde. Functies als 120Hz bestaan al een hele tijd in premium (en intussen zelfs middenklasse) Android-smartphones. Een hogere refresh rate op iPhone is dus geen nieuwigheid om mee uit te pakken, maar een functie die er gewoon al veel langer in had moeten zitten. Toch is ProMotion wel een feature die je kan doen overtuigen om de upgrade te maken. Net zoals de verbeterde cameraset-up en het Super Retina XDR-display. Zijn al die functies voor jou overbodig? Dan is de 12 Pro vandaag nog de betere optie of kan je natuurlijk opteren voor de iPhone 13 en iPhone 13 Mini. Het basismodel van de iPhone 13 Pro met 128GB opslag kost 1.159 euro en is vanaf vandaag om 14 uur verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business