Reviews

iPhone 13 mini review: de kleinste iPhone is nóg wat beter geworden

Voordelen
Topcamera’s
Verbeterde accuduur
Formaat: klein maar fijn
Nadelen
60Hz scherm
Stuk duurder dan ander middenklasse smartphones
Aanbevolen prijs: €809
Waar te koop?

Apple iPhone 13 mini - 128GB - Middernacht

Totaalscore 8
Apple heeft dit jaar weer vier nieuwe smartphones aangekondigd. Tijd om de kleinste van de vier aan de tand te voelen.

Vorig jaar werden we positief verrast door de komst van een kleinere iPhone met de iPhone 12 mini. Dit jaar doet Apple er nog een schepje bovenop met een nieuwe versie van de mini: de iPhone 13 mini.

Uiterlijk en scherm

Op het eerste zicht verschilt de iPhone 13 mini qua uiterlijk niet veel van haar oudere zus. De hoeken hebben dezelfde karakteristieke scherpe randen als de iPhone 12 mini en ook het scherm bedekt nagenoeg de hele voorkant… op de bekende notch na. Het goede nieuws is dat deze notch in iPhone 13 mini 20% kleiner is geworden. Natuurlijk zien we liever geen notch, maar het is een stap in de goede richting.

De grootste verbetering aan het scherm is echter de helderheid. Waar de iPhone 12 mini het met 625 nits moest doen, krijgt de iPhone 13 mini 800 nits tot haar beschikking. Dit merk je extra goed als je buiten in fel zonlicht staat: het scherm blijft dan op alle momenten goed leesbaar.

Het scherm is helderder dan ooit.

Het scherm blijft daarentegen wel “hangen” bij 60Hz, waar de iPhone 13 Pro en Pro Max dit jaar al mogen genieten van een 120Hz scherm.

Camera

De camera heeft dit jaar verschillende upgrades gehad. Om te beginnen hebben beide camera’s aan de achterkant grotere sensoren gekregen gekregen. Dit zorgt voor betere lichtinval, volgens Apple tot wel 47%. Bij onze tests zagen we inderdaad dat de iPhone 13 mini in het donker een stuk beter presteert dan haar oudere zus. Om deze verbetering mogelijk te maken heeft Apple de twee grotere camera’s achterop diagonaal moeten positioneren. Hoewel het op foto’s niet direct opvalt zijn de camera’s echt een slag groter geworden, iets waar we even aan moesten wennen.

Een andere nieuwe functie voor wat betreft de camera is de sensor-shift optische beeldstabilisatie. Apple introduceerde dit in de iPhone 12 Pro modellen en brengt deze functie nu dus ook naar de gehele iPhone 13-reeks. Concreet zorgt dit ervoor dat je minder verschuivingen in je foto’s gaat zien omdat het beeld gestabiliseerd wordt.

Apple brengt ook de zogeheten Cinematic Mode naar de iPhone 13 mini. Dit is het best te omschrijven als portret mode die we kennen van foto’s, maar dan voor video’s. Het is een techniek die in Hollywood veel wordt gebruikt waarbij de focus van het beeld wordt gelegd op de hoofdpersoon of actie binnen het shot. De camera-app doet dit automatisch door gebruik te maken van artificiële intelligentie, maar je kan naderhand de focus in de shots ook zelf aanpassen. Hoewel dit een leuke nieuwe functie is, blijft het wel de vraag hoe vaak een doorsnee gebruiker dit in het dagelijks leven gaat gebruiken.

Met de Cinematic Mode verleg je de focus naar het belangrijkste punt in een video.

Accuduur, performance en opslag

Een van de minpunten van de iPhone 12 mini was toch zeker haar batterijduur. Deze viel tegen en het lukte vaak maar nét om een dag vol te maken op één lading. Apple heeft de batterij van iPhone 13 mini vergroot naar 2.425 mAh ten opzichte van de 2.227 mAh die de iPhone 12 mini had. Je merkt in het dagelijks gebruik ook echt dat de iPhone langer gaat.

Een ander minpunt is ook door Apple aangepakt: de opslag van de instapmodellen is verdubbeld van 64 GB naar 128 GB. Hiermee grijp je niet mis op opslagruimte en voldoet de iPhone 13 mini wat ons betreft aan standaarden van een telefoon in deze prijsklasse.

Traditioneel gezien lanceert Apple met een nieuwe reeks iPhones ook een nieuwe reeks chips. In de iPhone 13 reeks zit de A15 Bionic chip. De nieuwste en beste chip van Apple die inderdaad voor de nodige performance winst zorgt.

iPhone 13 versus iPhone 13 mini

De grote vraag is natuurlijk: ga je voor de iPhone 13 of de iPhone 13 mini? De twee toestellen verschillen enkel van elkaar op het gebied van formaat en accuduur. De accu van de reguliere iPhone 13 gaat nog wat langer langer dan de accu van de iPhone 13 mini. Dit komt juist door het feit dat de twee toestellen identiek zijn qua functies en performance, waardoor de iPhone 13 mini hetzelfde scherm moet voorzien van kracht, met een kleinere accu.

Het ideale formaat is natuurlijk een persoonlijke keuze en vooral afhankelijk van waar je het toestel voor gebruikt. Gebruikers die tevreden waren over het formaat oudere iPhones (6, 8, SE) adviseren we de iPhone 13 mini absoluut een kans te geven. Het formaat is namelijk nagenoeg identiek en je krijgt een welkome upgrade op elk front. 

Moet je upgraden naar de iPhone 13 mini?

Vanaf de iPhone 12 (mini):

We schreven vorig jaar in onze review van de iPhone 12 mini al dat het een toptoestel is en wellicht zelfs de beste in haar klasse. Toch waren er een paar verbeterpunten, namelijk de accuduur en de opslagcapaciteit. Apple heeft dit jaar precies die punten aangepakt: de accuduur van de iPhone 13 mini is merkbaar verbeterd en in normaal gebruik meer dan prima te noemen. Daarnaast is ook de opslagcapaciteit van de instapmodellen verdubbeld ten opzichte van de iPhone 12 mini, naar 128 GB. En welkome upgrade, want de 64 GB waar we het vorig jaar mee moesten doen was echt wel te weinig voor een toestel in deze prijsklasse. 

Hoewel de iPhone 12 mini en iPhone 13 mini esthetisch op elkaar lijken zijn er toch duidelijke verschillen:

  • de notch is 20% kleiner geworden
  • de batterij gaat tot 1.5 uur langer mee (dit claimt Apple zelf en in onze tests lijkt de batterij inderdaad een stuk langer mee te gaan).
  • de camera vangt een stuk meer licht op door de nieuwe positionering
  • met de A15 Bionic chip is de 13 mini weer voelbaar een stuk sneller geworden

Voor wie een iPhone 12 mini heeft en altijd in het bezit wil zijn van het nieuwste en beste toestel is het te overwegen om te upgraden, zeker als je een betere accuduur wil. Voor ieder ander: wacht best één tot twee jaar om te upgraden. Al zijn we van dat laatste niet helemaal zeker, er gaan namelijk geruchten rond dat de iPhonebouwer zijn mini-model vanaf volgend jaar zou stopzetten.

Vanaf de iPhone 11 of eerder:

De upgrade wordt pas interessant om te maken als je vanaf een iPhone 11 of eerder komt. Ten opzichte van deze toestellen heeft de iPhone 13 (mini) een aantal sterke troeven die naar onze mening de upgrade zeker de moeite waard maken. 

Vooral als je nog in het bezit bent van een iPhone 8, iPhone SE of zelfs iPhone 6 ga je dit toestel geweldig vinden. De iPhone 13 mini heeft namelijk nagenoeg dezelfde afmetingen als deze toestellen, maar dan een veel groter scherm. Tel daarbij alle nieuwe functies (Face ID, MagSafe, betere camera’s, sneller toestel, …) bij op en het is eigenlijk een no-brainer om te upgraden naar de iPhone 13 mini. De ervaring met iOS 15 gaat ook een stuk vlotter op het nieuwe toestel natuurlijk.

Conclusie

De iPhone 13 mini is een mooie opvolger van een toptoestel. De upgrades ten opzichte van de iPhone 12 mini zijn niet schokkend, maar toch zeer welkom. Het is een high-end toestel in een compact jasje en levert eigenlijk nergens noemenswaardig op in. Om te upgraden vanaf de iPhone 12 mini is het nog een jaar te vroeg. Kom je van eender welk ander toestel neem de iPhone 13 mini dan zeker mee op je shortlist.

Wil je de iPhone 13 mini aanschaffen? Kijk dan hieronder voor de beste prijs en beschikbaarheid:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business