Nieuws

iPhone 14 krijgt wellicht geen grote chipupgrade

De nieuwe A16-chip voor de iPhone 14 zal slechts beperkte prestatieverbeteringen met zich meebrengen ten aanzien van de huidige A15.

Samen met de iPhone 14 zal Apple later dit jaar een nieuwe generatie chips introduceren, de A16. Die chip moet betere en energie-efficiëntere prestaties kunnen voorleggen dan de huidige A15-chipset die we terugvinden in de iPhone 13-modellen en de iPhone SE 2022. Maar volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo zal het dit jaar om slechts een beperkte upgrade gaan.

Dat heeft te maken met de architectuur van de chips. De A16 zal net zoals de A15 grijpen naar een 5nm-node. Apple wil overschakelen op een 4nm- of zelfs 3nm-architectuur, maar dat zou pas ten vroegste kunnen vanaf 2023 door de aanhoudende productieachterstand bij de leveranciers van de iPhonebouwer. Niemand kan ontsnappen aan chiptekorten, zelfs Apple niet.

https://twitter.com/mingchikuo/status/1530849357154914304

Het verkleinen van de node leidt tot betere prestaties en zuiniger energieverbruik. Ook met dezelfde architectuur zal Apple de prestaties van de chips wel kunnen verbeteren door meer CPU- en GPU-kernen toe te voegen, maar grote prestatiesprongen lijken we niet te mogen verwachten van de iPhone 14. Overigens zou de nieuwe A16-chip mogelijk alleen te vinden zijn in de iPhone 14 Pro en Pro Max, het instapmodel zal het nog met de A15 moeten doen.

Waar blijft Apple M2?

De problemen in de productieketen kunnen ook gevolgen hebben voor Apple’s laptopaanbod in 2022. We wachten al een tijdje op de aankondiging van de M2-chip, de opvolger van de M1-familie. Ook voor de M2 wil Apple overschakelen narar een 4nm-architectuur om de prestaties te verbeteren. Als de voorspellingen van Kuo kloppen, dan zal het dus nog tot 2023 duren vooraleer we een eerste M2-Macbook te zien krijgen. Eerdere voorspellingen spraken nochtans van minstens 4 M2-Macs die nog dit jaar zouden verschijnen. Die voorspellingen lijkt dus steeds meer in gedrang te komen.

Mogelijk neemt Apple wat onzekerheid over zijn chipproductie weg tijdens WWDC 2022, dat op maandag 6 juni zal plaatsvinden. Al staat dat evenement in de eerste plaats in teken van iOS, iPadOS en macOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business