Analyse

Waar blijft de Apple M2-chip?

Een vraag bleef nog onbeantwoord na het Apple-event van gisterenavond: wanneer krijgen we een eerste Mac(book) met M2-chip te zien?

Gisterenavond stond het eerste grote lanceringsevenement van Apple op het programma, dat de naam ‘Peek Power’ kreeg. Tijdens het evenement kondigde Tim Cook & co onder meer de iPhone SE 2022, iPad Air 2022 en de superkrachtige Mac Studio met bijhorende Studio Display aan voor grafische professionals. Geen grote verrassingen, want veel van deze aankondigingen waren op voorhand al uitgelekt.

Waar vooraf het meeste debat over bestond, was welke chipset Apple in die nieuwe producten zou steken. De geruchten dat Apple een eerste Macbook Pro met de nieuwe generatie M2-chip zou aankondigen klonken in de aanloop naar 8 maart steeds luider. Maar uiteindelijk moesten we het dus stellen met de Mac Studio met M1 Ultra-chip. Uitstel is geen afstel, al zullen we nog even langer moeten wachten op Apple M2.

Apple M1 Ultra: de krachtigste Apple-chip ooit

De afwezigheid van de M2-chip doet natuurlijk niets af van de M1 Ultra, die op zijn manier voor een nieuwe doorbraak zorgt. Apple M1 Ultra is met grote afstand de meest krachtige chipset die Apple al binnenshuis heeft weten ontwikkelen, en staat dus nog boven de M1 Pro en M1 Max die Apple eind 2021 aankondigde. Het ontwerp van de chip is zeer bijzonder. In feite is de M1 Ultra samengesteld uit twee M1 Max-chips die via een speciale connector met elkaar verbonden zijn. Bijgevolg heb je ook de rekenkracht van twee volwaardige chipsets ter beschikking. De M1 Ultra telt maar liefst 20 cpu cores, tot 64 grafische cores en 128GB intern geheugen.

M1 ultra
Een visuele voorstelling van de verschillende M1-chips. Image Credit: Apple

Het eerste product dat de M1 Ultra-chipset aan boord krijgt zal dus de Mac Studio zijn. Deze nieuwe Mac komt een beetje tussenin de kleinere Mac Mini en de Mac Pro, zowel qua grootte als qua prijs. Dankzij de M1 Ultra zou de Mac Studio tot 80% sneller moeten zijn dan een Mac Pro met de hoogste configuraties. Voor een Mac Studio met M1 Ultra zal je wel minstens 4629 euro moeten neerleggen, je kan ook kiezen voor een Mac Studio met M1 Max voor 2329 euro. In juni zal Apple tijdens WWDC 2022 waarschijnlijk een nieuwe Mac Pro met de M1 Ultra aankondigen.

M2 vs M1: technische verschillen

Met de lancering van de M1 Ultra lijkt de M1-familie nu wel compleet te zijn. Maar wat is er nu precies nieuw aan de M2? Het grote verschil zit hem in de architectuur van de chipset. M1 is gebouwd op een 5nm-node en de M2 op een 4nm-node. Het verkleinen van de node leidt tot betere prestaties en zuiniger energieverbruik, wat M2-Macbooks weer een stuk krachtiger en efficiënter zal maken dan hun voorgangers. Voor de M3 zou Apple zelfs een 3nm-chip willen ontwikkelen, maar dat klinkt nog als verre toekomstmuziek.

Verder zou het aantal performance-cores en grafische cores wel min of meer gelijk blijven. Net als de M1 zal de ‘gewone’ M2 waarschijnlijk 8 CPU-cores tellen. Het aantal grafische cores zou wel kunnen worden opgetrokken van 8 naar 10. Onderstaande tabel maakt de technische verschillen tussen de verschillende chipsets duidelijk (via Trusted Reviews):

 ArchitectuurCPU coresGPU Cores
M24nm810
M15nm88
M1 Pro5nm1016
M1 Max5nm1032
M1 Ultra5nm2064

In eerste instantie zal Apple enkel een M2 lanceren, die ter vervanging dient van de M1-chip en gericht is op producten zoals de Macbooks, iPad (Pro) en iMac. Volgens analisten zouden in 2022 nog minstens vier tot zeven producten met M2-chip moeten lanceren. Het valt zeker niet uit te sluiten dat in 2023 de M2 familie wordt uitgebreid met een Pro-, Max- en Ultra-versie.

Wanneer verschijnt Apple M2?

Om die voorspellingen nog te laten uitkomen is het wel hoog tijd dat de M2-wordt aangekondigd. Dat zou bijvoorbeeld kunnen tijdens WWDC 2022, een conferentie die Apple organiseert voor ontwikkelaars. De eerste M2-producten verwachten we echter dan nog niet. Dat zal meer voor het najaar van 2022 zijn. De nieuwe iPad Pro M2 zal mogelijk de iPhone 14 vergezellen in september en in oktober volgt dan de nieuwe line-up Macbooks en Macs met de M2-chip.

We blijven echter met enige voorzichtigheid spreken totdat Apple zelf de knoop doorhakt. Ook Apple kan niet ontsnappen aan problemen in de chipindustrie, die mogelijk nog lang zullen kunnen aanhouden in 2022. Het is meer dan waarschijnlijk dat die logistieke problemen de lancering van de M2-chip ook achteruit hebben geduwd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business