Truth Social
Image: iStock

Elon Musk zegt dat hij oud-president Donald Trump weer zou toelaten op Twitter. Hij noemde diens ban een “moreel slechte keuze”.

Musk deed de opvallende uitspraak tijdens een interview met The Financial Times. Wanneer zijn overname van Twitter officieel afgerond is, zou Trump wat hem betreft weer lustig kunnen gaan tweeten. “Ik zou de permanente ban opheffen”, klonk het. Hoewel Musk eerder al meermaals duidelijk had gemaakt dat hij het geen goede beslissing vond van Twitter om Trump permanent te verwijderen, zegt hij voor het eerst openlijk dat hij die beslissing ongedaan zou maken. “Zulke blokkeringen zouden voorbehouden moeten zijn voor bots en spam-accounts”, vindt de techbobo. 

De nieuwe uitspraak zorgt voor wat onzekerheid bij de andere bestuursleden van Twitter. Het blijft voor hen onduidelijk welke koers Twitter zal gaan varen onder het bewind van zijn nieuwe kapitein. Twitter-werknemers maken zich ergens ook zorgen dat het beleid dat vertrouwen en veiligheid van gebruikers garandeert, op de helling kan komen te staan. Ze vrezen dat het de progressie in de strijd tegen onlinemisbruik en desinformatie zou terugdraaien. 

“Trump verbannen was gevaarlijk precedent”

Volgens de Tesla- en SpaceX-CEO zouden “destructieve accounts” onder een nieuw systeem nog steeds verwijderd worden. Musk benadrukte dat Twitter-oprichter Jack Dorsey hem steunt in het idee dat permanente bans “extreem zeldzaam zouden moeten zijn”. Na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 had Dorsey als toenmalig CEO nochtans verklaard dat de ban van Trump de juiste beslissing was. Tegelijkertijd stelde hij wel dat zogenaamde ‘permabans’ een gevaarlijk precedent konden scheppen. Dinsdag noemde Dorsey de ban een “zakelijke beslissing”. “We zouden altijd moeten terugblikken op onze beslissingen en die bijstellen waar nodig”, zei hij. 

Tot slot gaf Musk nog mee dat Trumps experiment met zijn eigen netwerk, Truth Social, alleen maar bewijst dat zijn ban van Twitter niet het juiste effect had. “Trump van Twitter verwijderen heeft zijn spreekbuis niet afgepakt. Die is alleen maar versterkt tegenover zijn rechtse aanhang. Dat is waarom de beslissing moreel onjuist was en gewoonweg dom”, besloot de techondernemer.