TikTok

TikTok is een nieuwe feature aan het uittesten. 'Clear Mode' laat gebruikers door content scrollen, zonder dat knoppen de ervaring verstoren.


Toegegeven, het heeft wel iets: je scherm tijdens het kijken vrijmaken van knoppen en andere elementen als gebruikersnamen, bijschriften en audio-informatie. De experimentele TikTok-feature werd gespot door socialmediaconsultant Matt Navarra. TikTok liet daarna aan TechCrunch weten dat er effectief een Clear Mode getest wordt.

Uitgever ByteDance heeft niet gezegd wanneer de feature voor een groter publiek beschikbaar zal worden. Uiteraard kan het net zo goed zijn dat TikTok beslist om de experimentele feature niet uit te rollen en weer in de ijskast stopt. Dat hangt dan weer af van de feedback die ze van de testgebruikers verzamelen. Het (Amerikaanse) testpubliek van de Clear Mode kan de functie activeren met een zogenaamde ‘long-press’ op het scherm, waarna ze de feature kunnen selecteren.

Clear Mode voor gebruiksgemak

Concreet kunnen creators hun voordeel doen met de Clear Mode, doordat ze bijvoorbeeld clips niet opnieuw moeten uploaden als iemand er screenshots van wil maken. Wie thuis is op TikTok, zal gebruikers vaak de opmerking ‘crop’ zien posten bij video’s. Dat doen ze wanneer een knop of ander schermelement ‘in de weg’ zit van de beelden die ze willen delen. 


TikTok is de voorbije maanden verschillende features aan het uittesten die het leven van de TikTok’ers makkelijker kan maken. Zo werd er onder meer een ‘vind-ik-niet-leuk’-knop getest om gebruikers meer controle te geven en experimenteerde ByteDance met in-app-games