‘Opgelopen kosten Itsme mogelijk reden ontwikkeling alternatief’

Itsme
Itsme-ontwikkelaar Belgian Mobile ID rekende volgens bronnen 800.000 euro extra aan voor de dienst. Het vormde mogelijk aanleiding voor het Itsme-alternatief.

Itsme krijgt er in 2023 een concurrent bij. Niet van een externe partij, maar van de overheid zelf. De regering liet dinsdag weten het monopolie van Itsme te willen doorbreken. Daarbij zou meespelen – is het verhaal – dat de overheid in mindere mate afhankelijk wil zijn van een extern bedrijf. Nieuwe informatie over de zaak wijst echter op nog een andere reden, meldt Het Nieuwsblad. Itsme zou zijn contractuele tarieven namelijk hebben overschreden.

Kosten voor gebruik Itsme

Belgian Mobile ID – het Belgische bedrijf achter verificatiedienst Itsme – zou de overheid tot 800.000 euro extra hebben aangerekend. Dat was niet de afspraak, schrijft DataNews naar aanleiding van de uitgelekte informatie en een gesprek met topambtenaar Frank Robben. Volgens de bronnen zou het bedrijf getekend hebben voor een jaartarief van 450.000 euro, maar inmiddels meer aanrekenen na technische aanpassingen van het platform. Welke aanpassingen zijn doorgevoerd is onduidelijk.

Belgian Mobile ID stelt alvast dat de in de media gemelde bedragen ‘onjuist zijn’. Ook laat de Itsme-ontwikkelaar weten dat de overheid ‘significante voordelige voorwaarden’ geniet. Over de tarieven die het bedrijf wel aanrekent aan de overheid laat het geen details los.

Ondertussen begint de zaak in een impasse te raken. Enerzijds stelt de overheid een alternatief van Itsme te ontwikkelen “als een goede huisvader”, maar anderzijds trekt het de betrouwbaarheid van het platform in twijfel en lijkt het Belgian Mobile ID zelfs te beschuldigen van het overtreden van in het contract opgestelde spelregels.

Overheidsinvesteringen in Itsme

Itsme wegconcurreren zal voor de overheid niet het doel zijn, maar de aanpak voor een alternatief op de verificatiedienst mist wel een concreet doeleinde. Zeker gezien het bedrijf in 2021 nog zo’n 14,5 miljoen euro aan overheidsgelden gebruikte om een aandeel in Belgian Mobile ID te vestigen, stelt technologiefederatie Agoria. In plaats van een eigen dienst te ontwikkelen, ligt de kracht er juist in om met een partij als Belgian Mobile ID de dienst voor de overheid op het juiste niveau te krijgen.

Of de overheid nog van plan is om zijn plannen te overdenken, zal later moeten blijken. Voor nu is een eerste stap gezet om vanaf 2023 een concurrerende verificatiemogelijkheid in te brengen. Op welke wijze deze dienst zal werken is nog onbekend. Ook een kostenplaatje voor de ontwikkeling, blijkt niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business