Itsme-alternatief voor overheidsdiensten in de maak

Itsme
Een toekomst met Itsme als enige identificatiesysteem van de overheid zit er niet in: het wil monopolievorming tegengaan en komt met een alternatief.

Itsme vormt al jarenlang een monopolie bij het aanmelden op overheidsdiensten. Precies die monopolievorming wil de Belgische overheid tegengaan door een tegenhanger van Itsme te ontwikkelen, zegt staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel. Specifiek wordt er gewerkt aan een identificatiesysteem voor het inzien van overheidsverklaringen, communicatie met overheidsdiensten en toegang tot MyData. In 2023 moet de nieuwe dienst in het aanbod van identificatiesystemen verschijnen.

Itsme blijft een privébedrijf

Dat de Belgische overheid werkt aan een Itsme-tegenhanger heeft er grotendeels mee te maken dat de dienst wordt beheerd door een privébedrijf. Itsme werd namelijk een vijftal jaar geleden opgezet via een samenwerking tussen de vier grootste banken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC), en drie telecomoperatoren (Proximus, Orange en Telenet). Daarmee is de zeggenschap van onze overheid over Itsme relatief beperkt.

Ter versterking van de grip op de dienst nam de overheid in 2021 een aandeel van 20 procent in het bedrijf, goed voor een investering van 14,5 miljoen euro. Nu komt het alsnog met een alternatief op het identificatiesysteem. Hiermee worden risico’s tot plotselinge uitval van Itsme of een buitenlandse overname integraal verholpen. Door de dienst zelf te ontwikkelen, ziet de Federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning (BOSA) alvast de kans schoon om een dienst te ontwikkelen die aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet.

Systemen naast elkaar

De komst van het eigen identificatiesysteem betekent overigens niet het einde van Itsme. Het zal dus mogelijk blijven om met Itsme in te loggen bij overheidsdiensten.

Wat de kostprijs is van het ontwikkelen van de Itsme-tegenhanger is niet bekend. Bedragen van 50 miljoen euro worden genoemd, maar dat lijkt niet juist te zijn. Dat is het totaalbedrag voor de FOD om applicaties voor overheidsdiensten te ontwikkelen, meldt kabinet-Michel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business