Nieuws

Apps sideloaden wordt veiliger op Android 15 

Android 15
© iStock / juniorbeep
Google gaat het met Android 15 veiliger maken op apps te sideloaden. Apps van buiten de Play Store installeren zal dan minder risico's inhouden.

Een van de redenen waarom gebruikers Android-telefoons verkiezen boven de iPhones van Apple is de mogelijkheid om zelf apps te installeren, ook als die niet in de Play Store staan, het zogenaamde sideloaden. Dat is echter niet zonder risico’s voor je veiligheid en privacy.

Google gaat als onderdeel van Android 15 een ‘Enhanced Confirmation Mode’ introduceren. De feature is nog niet actief, maar bij Android Authority konden ze het bestaan ervan wel bevestigen in de code van de firmware. Het zou een uitbreiding zijn van de Restricted Settings die Google introduceerde op Android 13. De feature bouwt voort op degene die gebruikers verhindert om toegankelijkheidsfeatures te gebruiken voor apps die niet uit de Play Store komen.

Veiliger apps sideloaden op Android 15

De Enhanced Confirmation Mode zou gaan werken met session-based installatie-API’s. Het zou je concreet moeten verhinderen om bepaalde gevoelige permissies te wijzigen op je Android-telefoon, waardoor het risico op misbruik kleiner wordt. Het is wel nog niet duidelijk of die nieuwe modus op alle apps van toepassing zal zijn, of dat de gebruiker alsnog uitzonderingen kan maken.

Elke feature die de veiligheid en privacy verbetert, zou positief onthaald moeten worden. Wat de Enhanced Confirmation Mode betreft, is het nog lang niet duidelijk welk effect die in de praktijk zal hebben. Onlangs vroeg Epic nog om bepaalde veranderingen in de Google Play Store. De game-uitgever wil dat apps die je ‘sideloadt’ hetzelfde behandeld worden als apps die je uit de Play Store haalt. Afgaand op wat Google in de pijplijn heeft zitten met de Enhanced Confirmation Mode, zullen ze wellicht niet ingaan op de vraag van Epic.

Uitgelicht artikel Android-logo 2023 Android 15 berekent de levensduur van geheugenchips

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business