Nieuws

Google Wachtwoordmanager krijgt optie om zelf wachtwoorden toe te voegen

Het wordt een stuk eenvoudiger om manueel inloggegevens toe te voegen aan Google Wachtwoordmanager voor Chrome.

Google Wachtwoordmanager helpt je met het onthouden van je wachtwoorden in Chrome. Meld je jezelf aan op een website, dan kan je dat wachtwoord opslaan in je browser. Die staan dan opgeslagen in je Google-account, waar je je wachtwoorden kan bekijken en kan laten controleren of ze sterk genoeg zijn. Wat je nog niet kon, was wachtwoorden manueel opslaan. Daar komt verandering in, lezen we bij The Verge.

Om zelf wachtwoorden toe te voegen aan je Google Wachtwoordmanager, moest je die als een cvs-bestand importeren naar je account. Nu zal je naast je opgeslagen ook de optie Toevoegen zien staan om manueel inloggegevens aan te vullen. Daarvoor moet je in je Chrome-instellingen navigeren naar ‘Automatisch invullen’ of surfen naar de url chrome://settings/passwords. Deze feature dook eerder al op in de desktopversie van Chrome en wordt nu ook naar Android gebracht om een uniformere cross-platformervaring te creëren.

Met deze functie wil Google zijn wachtwoordmanager als een volwaardige wachtwoordmanager in de markt zetten, zodat Chrome-gebruikers minder de behoefte vullen om nog een ander programma zoals 1Password of Bitwarden toe te voegen aan hun browser.

Aanmelden zonder wachtwoorden

Op de lange termijn zijn wachtwoorden voor Google overbodig. De techgigant werkt ook mee aan het FIDO-project, dat wachtwoorden volledig wil vervangen door biometrische identificatie. Tegen 2023 wil Google wachtwoorden volledig verbannen hebben uit zijn ecosysteem en de eerste sporen van die plannen zouden we spoedig al moeten te zien krijgen in de Google Wachtwoordmanager.

Lees hier alles over FIDO: zijn wachtwoorden verleden tijd?

Ook Apple is volop bezig om biometrische identificatie te verbannen uit zijn ecosysteem. In iOS 16 introduceerde Apple Passkeys, een inlogsleutel voor je accounts die gegeneerd wordt door Face ID of Touch ID. Anders dan bij wachtwoorden zijn je biometrische gegevens gelinkt aan een device en niet aan een gebruikersnaam. Om je inloggegevens naar een ander apparaat over te zetten moet je een QR-code maken. Functies als Passkeys moeten op termijn wachtwoordmanagers in feite overbodig maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business