Nieuws

Op deze Chromebooks kan je Windows 11 installeren

Een select aantal Chromebooks is in staat om ChromeOS en Windows 11 te dual booten, al is een SSD-driver wel noodzakelijk.

Het dual booten van verschillende versies van Windows op éénzelfde apparaat is niet ongebruikelijk. Je pc draait dan naast elkaar bijvoorbeeld Windows 10 en Windows 11. Maar wat als je twee volledig verschillende besturingssystemen zou kunnen combineren? Een handige hacker is erin geslaagd om Windows 11 en Windows 10 te dual booten naast ChromeOS op enkele Chromebooks. De bevindingen van zijn experiment deelde hij via Reddit.

Dit proces bleek slechts succesvol te zijn bij een zeer beperkt aantal modellen van Chromebooks. Die hebben allen gemeen dat ze op een AMD Ryzen 3000-processor draaiden. Het gaat meer bepaald om de volgende Chromebooks:

  • HP Chromebook 14b
  • HP Pro C645 Chromebook Enterprise
  • Lenovo Thinkpad C13 Yoga Chromebook
  • ASUS Chromebook Flip CM5

SSD vs eMMC

De reden dat de lijst zo beperkt is, is omdat de aanwezigheid van SSD drivers een noodzakelijke voorwaarde zijn. De meeste Chromebooks hebben echter eMMC-drivers. Hoewel Windows in staat is om eMMC te lezen en te schrijven, kan UEFI enkel vanuit SSD geboot worden.

Lees ook: BIOS vs UEFI: wat je computer doet voor je opstart

Eens geïnstalleerd, krijg je wel een tamelijk volledig Windows 11-pakket ter beschikking. Het gros van de Winfows-functies werkt zoals dat die op een Windows-pc zouden moeten functioneren. Een uitzondering op de regel is het aanmelden met vingerafdruk of gezichtsherkenning via Windows Hello.

Windows 11 op Chromebooks: hoe ga je te werk?

Heb je thuis een Chromebook liggen die Windows 11 kan dual booten? Bezint eer ge begint is het te volgen devies. Het dual booten van Windows op je Chromebook wordt niet gesteund door Google en als je een fout zou maken in het proces, kan je je Chromebook ernstige en niet te herstellen schade toebrengen. We raden dan ook ten sterkste af om dit op je vaste apparaat te proberen.

Om je door het proces te gidsen, heeft de Reddit-hacker een eigen handleiding gedeeld. Hier kan je per merk onderzoeken of jouw Chromebook in aanmerking komt voor Windows en hoe je voor jouw specifiek apparaat te werk moet gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business