Nieuws

Denemarken bant Chromebooks in scholen

chromebooks scholen
Chromebooks met Google Workspace zijn niet langer meer toegelaten in scholen in Denemarken, wegen schending van de GDPR-richtlijnen.

Wanneer de scholen in Denemarken over een paar weken weer opengaan, zullen er mogelijk geen Chromebooks meer te bespeuren zijn in de klaslokalen. De Deense privacywaakhond Datatilsynet heeft een negatief advies gepubliceerd over het gebruik van Chromebooks en Google Workspace in scholen. In de gemeente Helsingor is het al tot een effectief verbod gekomen, en mogelijk zal die actie zich als een olievlek verspreiden naar andere scholen in Denemarken.

Wat is er nu exact mis met Chromebooks? Datatilsynet valt vooral over het verwerken van gebruikersdata in Google Workspace, die in strijd zou zijn met de GDPR-wetgeving. Dit softwarepakket bundelt bekende Google-applicaties zoals Docs, Gmail en Drive en de techgigant biedt ook aangepaste pakketten aan voor scholen. Uit een onderzoek is gebleken dat de gegevens van Deense scholieren de grenzen van de Europese Unie kunnen verlaten, hoewel de richtlijnen voorschrijven dat data van Europese gebruikers altijd op Europees grondgebied moeten blijven. Een gevolg van het opblazen van het privacyschild tussen de Verenigde Staten en Europa. Aangezien Chromebooks standaard met Google Workspace geleverd worden, worden ze in één klap ook verboden in de scholen in Denemarken.

Google ligt onder vuur in Europa

Die beslissing uit 2020 bezorgt Google, en veel andere Amerikaanse technologiebedrijven, grote kopzorgen. Denemarken is al lang niet meer het eerste land waar de diensten van Google onder vuur komen te liggen. Ook de Nederlandse privacywaakhond gaf in 2021 scholen het advies om geen producten en diensten van Google meer te gebruiken. Google beloofde een aangepaste versie van zijn Workspace-software uit te brengen met verbeterde privacycontroletools, die ze in 2023 zullen lanceren. Die belofte was voldoende voor de Nederlandse autoriteit om geen formeel verbod uit te spreken.

Naast Google Workspace ligt ook Google Analytics om gelijkaardige redenen onder vuur. Oostenrijk, Frankrijk en Italië denken na om het gebruik de tool zelfs helemaal te verbieden. De kritiek op Google klinkt dat zij sinds 2020 te weinig stappen hebben ondernomen om hun datatransfers aan te passen naar de nieuwe wetgeving. Ze hebben dus nog veel huiswerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business