AMD

AMD probeert zich steeds meer richting Nvidia te bewegen om RTX-klanten naar Radeon te halen. Ruisonderdrukking die wel erg veel op RTX Voice lijkt, is onderdeel van dit plan.

Nvidia introduceerde twee jaar geleden RTX Voice. Met één klik liet RTX Voice gebruikers de aanwezige achtergrondgeluiden filteren uit hun microfoon-output. Handig voor streamers, maar net zo voor degenen die thuis begonnen te werken door de coronacrisis. Apps als Teams boden al zulke functies aan, maar maken hiervoor gebruik van softwarematige oplossingen. Met RTX Voice werden zulke taken voortaan door specifieke hardware overgenomen, met name AI-cores op RTX-modellen. AMD lijkt Nvidia bij te willen benen en met een concurrent op RTX Voice op de proppen te komen.

Ruisonderdrukking van AMD

Hoewel AMD de functie niet officieel heeft aangekondigd, plaatste het wel kortstondig een video op zijn YouTube-kanaal, meldt Tom’s Hardware. Kort na het plaatsen is de video van YouTube gehaald; een oplettende Redditor wist de video daarvoor al te downloaden en plaatste hem op Reddit. Op de trailer zien we dat AMD naar de functie verwijst als “AMD Noise Suppression”, wat doet vermoeden dat we inderdaad een RTX Voice-concurrent voorbij gaan zien komen.

Ook vertelt de chipfabrikant in de video dat het gebruikmaakt van een deeplearning algoritme om ruisonderdrukking toe te passen op inkomende en uitgaande audio-data van microfoons. AMD zegt dat zijn Noise Suppression-functie dus niet alleen eigen achtergrondgeluiden kan filteren, maar ook die van vrienden, familie of collega’s waarmee je een (video)gesprek houdt. Volgens de video kan je de functie in de toekomst via de Adrenalin-software voor Radeon-kaarten bedienen.

Welke AMD-hardware is vereist?

Dan rest nog de vraag welke Radeon grafische kaart vereist zal zijn voor de functie. Toen Nvidia in 2020 RTX Voice introduceerde, was de functie exclusief aan RTX 2000-serie kaarten. Gedacht werd dat Nvidia’s RTX Voice AI Tensor Cores vereiste om te werken. Later bleek dit niet het geval, toen iedere GTX-kaart eveneens toegang kreeg tot de ruisonderdrukking-optie.

Voor AMD vormt de komst van Noise Suppression an sich geen grote stap, maar het laat wel zien dat de fabrikant zich probeert aan te passen aan de wensen van Nvidia-klanten. Of het AMD gaat lukken zich werkelijk te meten met Nvidia, zal moeten blijken zodra (en als) de functie uitrolt. Houdt daarbij nog wel enige korrels zout vast, gezien de functie niet officieel is aangekondigd, en alle gegevens die bekend zijn uit de gelekte video komen.


Komt het liefst alles te weten over de nieuwste smartphones, hardware en mobiele fotografie. Zeg je smartphones, dan zegt Jeffrey: met Android, toch?