Nieuws

WhatsApp groepsbeheerders kunnen nu groepsberichten verwijderen

WhatsApp
© Unsplash / Alexander Shatov
Worden er ongepaste berichten in WhatsApp-groepsgesprekken geplaatst, dan kunnen beheerders die voortaan verwijderen. De functie wordt nu getest in de bètaversie van WhatsApp.

Moderatieopties in groepsgesprekken op WhatsApp zijn erg beperkt. Enkel de auteurs van berichten kunnen een bericht verwijderen. Verschijnen er dus ongepaste berichten in een groepsapps, dan kan een beheerder enkel toekijken hoe ze de groep vervuilen. Een groepslid verwijderen behoort op zo’n moment wel tot de mogelijkheden, maar daarmee blijven de berichten wel staan. WhatsApp lijkt het eens te zijn met de kritiek dat dit te beperkt is en komt met extra moderatieopties in groepen.

Groepsberichten in WhatsApp verwijderen

Het doorgaans goed ingelichte WaBetaInfo schrijft dat WhatsApp de optie test om berichten door de groepsbeheerders te laten verwijderen. Voorheen konden beheerders enkel groepsberichten uit hun eigen chatgeschiedenis wissen, dat moet nu dus veranderen. De publicatie stelt dat WhatsApp op dit moment een beperkte test heeft lopen in de WhatsApp Bèta met versienummer 2.22.17.12. Hoelang groepsbeheerders de tijd hebben om berichten te verwijderen, is niet bekend. Zelf berichten deleten kan op WhatsApp tot maximaal één uur geleden.

Deze wijziging is onderdeel van een reeks aanpassingen die in het verschiet liggen voor WhatsApp en specifiek groepsgesprekken. Verwacht wordt dat de chatapplicatie op korte termijn namelijk met het vernieuwde Community-concept op de proppen komt. Hiermee kunnen binnen een groepsgesprek – vergelijkbaar met Slack en Discord – meerdere kanalen worden aangemaakt. Dit biedt structuur voor groepsgesprekken, zeker als het gaat om chats met veel leden.

Bèta-updates van WhatsApp

Wanneer WhatsApp van plan is de moderatieopties voor groepsgesprekken definitief uit te breiden, is nog niet bekend. Vermoedelijk zal de instelling eerst voor alle bètagebruikers beschikbaar komen, waarna alle groepsbeheerders op de stabiele versie de kans krijgen chatberichten te verwijderen. Je mag daarbij rekenen op een doorlooptijd van minimaal vier weken. Houd gerust ook een slag om de arm: dit is, net zoals alle nieuwe WhatsApp-functies, simpelweg een test. Als de functie niet bevalt kan hij vroegtijdig worden geschrapt.

WhatsApp werkt daarnaast aan meerdere updates voor reguliere chatgesprekken. Zo zal de chatapp op termijn een nieuwe verdwijnende Status-functie krijgen, en laat het je binnenkort WhatsApp met twee smartphones tegelijkertijd gebruiken. Momenteel kunnen gebruikers WhatsApp op slechts een toestel tegelijk installeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business