Nieuws

Chipfabrikant TSMC: ‘pas op met bezoek aan Taiwan’

TSMC
Beeld: TSMC
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), 's werelds grootste chipfabrikant, meldt in een interview dat aanhoudende spanningen tussen China en de VS ernstige gevolgen kunnen hebben voor TSMC en wereldwijde economieën.

Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi brengt deze week een bezoek aan verschillende Aziatische landen. Haar reis begon in Singapore en omvat mogelijk ook een bezoek aan Taiwan. Over dat laatstgenoemde bezoek maakt het Taiwanese TSMC zich ernstig zorgen. China, dat Taiwan ziet als afvallige provincie van het Chinese vasteland, liet eerder weten dat Pelosi – mocht het zover komen – met haar bezoek zal zorgen voor een provocatie. TSMC zegt dat de VS zo’n bezoek aan Taiwan goed moet overdenken, legt het in een uitzonderlijk interview bij de CNN voor.

Mogelijke economische schade

TSMC CEO Mark Liu zegt in het interview met CNN dat de spanningen tussen de VS en China kunnen leiden tot militair geweld of een invasie van Taiwan. Situaties die volgens Liu ook invloed hebben op de bedrijfsvoering van de Taiwanese chipfabrikant. Volgens de CEO kan zo’n invasie er namelijk toe leiden dat de apparatuur onbruikbaar wordt. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop de chip-apparatuur werkt en de verbindingen die ze vereisen. “De installaties zijn zo geavanceerd. Ze zijn afhankelijk van een realtime verbinding met de buitenwereld, met Europa, Japan en de Verenigde Staten,” meldt de CEO van ‘s werelds grootste chipfabrikant.

Het stopzetten van de apparatuur heeft volgens TSMC ‘immense gevolgen’. “Plots zal de toelevering van de meest geavanceerde onderdelen verdwijnen,” zegt Mark Liu tegenover CNN. Zo’n leverstop – die mogelijk maanden zal aanhouden gedurende de invasie – heeft enorme gevolgen voor China, vult de topman aan. Fabrieken in China zijn namelijk voor een groot deel afhankelijk van de ‘TSMC’s’ chips voor de fabricage van smartphones en andere digitale apparatuur.

Chips voor Apple en AMD

Op de lange termijn zou een invasie niet alleen leiden tot ‘economische chaos’ in China. TSMC is ‘s werelds grootste chipfabrikant en fabriceert onder andere processoren voor AMD, Apple, Intel en Qualcomm. Indien tekorten van zulke chips ontstaan, kan dit leiden tot hogere prijzen in telefoons en andere (mobiele) apparatuur.

Vooralsnog is het niet bekend of Pelosi de reis naar Taiwan doorzet. De reis naar Taiwan vormt niet de eerste aanzet tot aangescherpte spanningen tussen China en de VS over Taiwan. President Biden liet eerder al doorschijnen bereid te zijn geweld te gebruiken’ als China Taiwan binnendringt. China reageerde geschokt en zag het als aanzet tot provocatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business