Agoria Solar Team Sasol Solar Challenge

De zonnewagen van het Belgische Agoria Solar Team en het Nederlandse Brunel Solar Team zijn vertrokken naar Zuid-Afrika.

Advertentie

De nieuwste zonnewagen van het Agoria Solar Team is vandaag via luchttransport vertrokken naar Zuid-Afrika. Een jaar lang werkten ingenieursstudenten van de KU Leuven aan de wagen om er in september mee deel te nemen aan de Sasol Solar Challenge, een wedstrijd van meer dan 4000 kilometer in Zuid-Afrika. Het is de eerste keer dat het Belgische team zal deelnemen aan deze uitdagende wedstrijd op het Afrikaanse continent. Ook het Nederlandse Brunel Solar Team is met de Nuna 11s naar Zuid-Afrika vertrokken.

Kwetsbare zonnewagen

Het transport van een zonnewagen naar de andere kant van de wereld is een hele uitdaging. De zonnecellen bovenop de wagen zijn bijzonder kwetsbaar waardoor vermeden moet worden dat de zonnewagen tijdens het transport kan bewegen in de kist. Moest dit toch gebeuren hebben de studenten minder dan een maand de tijd om eventuele herstellingen uit te voeren voor de start van de wedstrijd. Een andere moeilijkheid bestaat erin om het zelfgebouwd batterijpakket, dat in de zonnewagen zit, veilig te transporteren en hierbij te voldoen aan alle internationale veiligheidsvoorschriften.

Naast de zonnewagen moet er ook heel wat materiaal om aan de zonnewagen te werken ter plaatse geraken. Dit materiaal is al enkele maanden geleden richting Zuid-Afrika vertrokken in een container die naast gereedschap ook andere dingen bevat zoals communicatie-apparatuur en kampeermateriaal voor het team. Het team zelf reist verspreid over de komende dagen af naar het Afrikaanse continent. De eerste groep vertrekt deze week nog en zal de route verkennen zodat de ingenieursstudenten niet voor verrassingen komen te staan tijdens de wedstrijd.

Eenmaal ter plaatse zal de wagen uitvoerig getest worden om er zeker van te zijn dat er geen schade is opgelopen tijdens het transport. De testen zijn ook belangrijk omdat de Zuid-Afrikaanse weersomstandigheden anders zijn dan die in België. Door onder lokale omstandigheden nog heel wat testkilometers af te leggen hopen de studenten zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijd. 

Van Johannusburg naar Kaapstad

De Sasol Solar Challenge gaat door van vrijdag 9 tot vrijdag 16 september in Zuid-Afrika, tussen Johannesburg en Kaapstad. Het is voor het Belgische Solar Team de eerste keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op 8 dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het is de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe, waarbij zowel betrouwbaarheid als strategie een belangrijke rol zullen spelen.

Twee maanden geleden haalde het Belgische team nog een record met hun zonnewagen. In totaal legde de wagen een afstand van 1051 kilometer af in 12 uur. Het record werd met 127 kilometer extra verbrijzeld.