Nieuws

Microsoft legt standaardbrowser-strijdbijl neer in Windows 10

pc-verkoop
Microsoft lijkt de strijd voor Edge als standaardbrowser stilaan op te geven. Windows 10 krijgt later dit jaar een optie om in één keer de standaardbrowser aan te passen.

Microsoft probeert sinds de release van Windows 10 in 2015 gebruikers naar de Edge-browser te trekken. Uiteraard levert de softwaregigant zijn browser standaard mee bij Windows en probeert het gebruikers vóór de installatie van concurrerende browsers als Chrome over te halen bij Edge te blijven. Ook maakte Microsoft het wijzigen van de standaardbrowser steeds iets lastiger. Daar lijkt het nu op terug te komen, meldt Twitter-gebruiker Leopeva64. Vanaf de Windows 10 22H2 update kan met één klik op de knop de standaardbrowser worden aangepast.

Standaardbrowser instellen Windows 10

Waar er voordien nog per type link moest worden ingesteld in welke browser dit geopend werd, zal de 22H2-versie daar afscheid van nemen, vergelijkbaar met de standaardbrowser-instellingen van Windows 11. Bijkomend voordeel van de aangepaste instellingen is dat Microsoft het toelaat dat browsers de instelling voor je aanpassen. Op die manier kun je dus vanaf de pop-up die in een browser verschijnt, direct de browser als standaardbrowser instellen. De Twitteraar laat alvast zien dat deze instelling werkt in een testversie van Chrome met versienummer 106.0.5221.0.

Hiermee loopt Windows 10 zelfs voor op Windows 11, waar gebruikers nog wel de instellingen van het besturingssysteem moeten openen om de standaardbrowser te selecteren. Het is mogelijk dat Microsoft de functie later dit jaar alsnog naar Windows 11 brengt met de 22H2 update.

Voor wie momenteel de testversie van 22H2 voor Windows 10 draait en de functie wil uitproberen in Chrome, moet daarvoor de volgende flag inschakelen in Chrome: “enable-features=Win10UnattendedDefault”.

Stabiele versie van Google Chrome

Pas later dit jaar volgt de functie ook in de stabiele versie van Google Chrome. Meestal neemt dit zo’n 12 weken in beslag. Mogelijk komt de functie daarmee ongeveer tegelijkertijd naar de browser als de release van de 22H2-update van Windows 10. Van die versie-update werd recent bekend dat het, tegen de verwachtingen in, alsnog nieuwe functies gaat krijgen. Dit zal vermoedelijk een van de nieuwe functies uitmaken.

Voor browsers als Brave, Firefox en Opera kan dit alvast gezien worden als een flinke winst. Met de eenvoudigere instellingen van de standaardbrowser, neemt de kans simpelweg toe dat mensen hun browser willen en blijven gebruiken. Of deze browsers eveneens de instelling met een klik kunnen gaan aanpassen is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business