Nieuws

Android 13 officieel: uitrol gestart voor Pixel-smartphones

Android 13 officieel
Google heeft Android 13 deze week gelanceerd. De nieuwe Android-versie brengt vooral een hoop nieuwe gemakken. Vooralsnog ontvangen enkel Google Pixel-smartphones de update.

Android 13 zag in februari officieel het levenslicht met de eerste Developer Preview. In juni zagen we de eerste stabiele bètaversie verschijnen en ditmaal brengt Google de stabiele versie van Android 13 uit. In tegenstelling tot Android 12 dat volledig gericht was op Googles Material You uiterlijk, zien we bij Android 13 juist meer aanpassingen onder de motorkap.

Vernieuwingen in Android 13

Wijzigingen hebben dan ook niet zo zeer invloed op het uiterlijk van Googles nieuwe besturingssysteem. In plaats daarvan ligt de focus volledig op de werking van het OS. Zo laat Android 13 het toe dat voor iedere app een afzonderlijke taal wordt ingesteld. Verder kun je vlotter wisselen tussen Android-profielen, en kun je apps toegang geven tot bijvoorbeeld één foto uit je galerij. Wil je bijvoorbeeld een app gebruiken waaraan je niet al je foto’s en video’s toevertrouwt, dan krijg je met de nieuwste Android-versie alvast een deel van je privacy- en veiligheidsgevoel terug.

Verder zien we in Android 13 de komst van ondersteuning voor Bluetooth LE Audio en Midi 2.0, en is ondersteuning voor Spatial Audio – een functie die we kennen uit iOS – nu ook aanwezig in het OS. Er is daarnaast gewerkt aan verbeteringen aan het donkere profiel dat zich voortaan automatisch kan inschakelen van zodra het donker wordt. Tot slot doet Android 13 meer met het dynamische kleurprofiel dat wordt samengesteld op basis van de ingestelde achtergrond; het gaat dan onder andere om icoontjes die kunnen veranderen op basis van dit kleurprofiel.

Uitrol voor Pixel smartphones

Android 13 is nu officieel, maar dat zegt nog niet veel over de daadwerkelijke uitrol naar toestellen. Google is wel meteen gestart met de uitrol voor Pixel-telefoons. Smartphones van andere fabrikanten volgen op termijn, al is dat erg afhankelijk van het merk en model dat je bezit. OPPO heeft alvast aangegeven de officiële versie van ColorOS 13 op 18 augustus te onthullen. One UI 5.0 van Samsung bevindt zich alvast in de bètafase, al zouden gebruikers mogelijk alsnog tot oktober moeten wachten voor de eerste stabiele versie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business