Achtergrond

Android 13: datum & de leukste nieuwe features

De lancering van Android 13 komt stilaan dichterbij. Welke nieuwe features mogen we verwachten? Je leest het hier.

Android 13 is officieel. Tijdens Google I/O onthulde de techgigant de nieuwste versie van Android. Die brengt geen grote vernieuwingen, maar bouwt vooral verder op privacy en beveiliging. Wanneer mag je Android 13 op jouw smartphone verwachten en welke nieuwe features brengt de update met zich mee? In dit overzichtsartikel zetten we de leukste nieuwe features op een rij.

Android 13: wat is nieuw?

Dynamische app-iconen

Een grote visuele make-over zoals Material for You van Android 12 hoeven we niet opnieuw te verwachten, maar er komen toch enkele nieuwe visuele elementen, zoals meer wallpapers en dynamische app-iconen. Daarmee kan je app-iconen zich laten aanpassen aan de lay-outstijl en de achtergrond van je smartphone. In Android 12 zagen we Google-applicaties dit al doen, nu stelt Google die optie ook open voor externe appontwikkelaars. Dit zal aanvankelijk wel eerst exclusief voor Pixel-smartphones worden behouden. Naast dynamische app-iconen kunnen appontwikkelaars ook hun eigen tegels ontwerpen voor het Snelle Instellingen-menu.

Tablets en foldables

In zijn geheel moet het standaarddesign van Android ook veel tabletvriendelijker worden. Google is dus niet meer van plan om nadien nog een aparte Android-schil voor foldables en tablets te ontwikkelen, zoals met Android 12L. De algoritmen van Android zullen de grootte van je scherm analyseren en de lay-out daarnaar optimaliseren.

Elke app spreekt zijn taal

Ben je meertalig, dan vind je het misschien storend dat Android je verplicht om het hele systeem in één taal in te stellen. Hier komt verandering in met Android 13. Via de instellingen zal je namelijk voor elke app een aparte taal kunnen instellen. Zo kan je bijvoorbeeld Facebook in het Frans zetten en WhatsApp in het Nederlands.

app taal android 13
Elke app spreekt zijn eigen taal in Android 13. Image Credit: Google

Vlot switchen tussen verschillende accounts

De mogelijkheid om meerdere accounts toe te voegen aan één smartphone bestaat al veel langer in Android, maar het switchen tussen die accounts verloopt nog niet zo vlot. Dit wordt aangepakt in de nieuwe versie. Wanneer je van account wilt wisselen, zal een lockscreen met drop-menu geopend worden. In dat menu zie je overzichtelijk welke accounts gekoppeld zijn aan de smartphone met profielfoto en kan je ook makkelijk een nieuw account toevoegen.

Privacy & beveiliging

Een belangrijk thema in Android 13. Android zette ons met de invoer van het Privacy Dashboard in Android 12 zelf aan de knoppen van onze privacy en daar willen ze nu op verder bouwen. Zo krijg je de mogelijkheid om wanneer je een foto via WhatsApp wil delen, de app enkel toegang te geven tot die éne specifieke foto en niet langer je volledige fotobibliotheek. Dit zal ook werken voor video- en audiobestanden. Ook verbinden met naburige apparaten wordt privacyvriendelijker: je zal niet meer je locatie moeten delen met naburige apparaten. Tenslotte zullen apps voortaan toegang moeten vragen om je notificaties te sturen.

Klinken al die privacy-instellingen wat overweldigend, dan zal Google je helpen om je privacy te verbeteren. Het menu Privacy & Beveiliging wordt weer volledig herontworpen. In dit menu kan je een privacycontrole laten uitvoeren om te controleren of je niet meer data laat lekken dan noodzakelijk en je besturingssysteem zal op basis daarvan je concrete aanbevelingen geven over welke instellingen je nog kan aanpassen.

security privacy android 13
Image Credit: Google

Tap to Transfer

Over naburige apparaten gesproken: Google vertelde tijdens CES 2022 dat ze jouw Android-smartphone beter willen laten samenwerken met andere apparaten. De eerste sporen van die belofte zien we al terug in Android 13. Met de Tap to Transfer zal je met een simpele druk op de knop een mediabestand kunnen overzetten naar een andere smartphone of Nest-speaker om het daar verder te beluisteren. Tap to Transfer steunt daarvoor op NFC-technologie in plaats van Bluetooth.

Wanneer verschijnt Android 13?

Na de onthulling heeft Google onmiddellijk de tweede publieke bèta van Android 13 gelost. Die kan geïnstalleerd worden op alle Pixel-smartphones vanaf de Pixel 4 en ook een select aantal modellen van andere merken. De lijst met compatibele toestellen kan je hier controleren. Hou er rekening mee dat een bètasoftware nog niet helemaal stabiel is. We raden dus niet aan deze te installeren op je vaste toestel.

Voor de publieke lancering van de eerste stabiele Android 13-versie zal het wel nog wachten zijn op het najaar, wanneer Google zijn nieuwe Pixel 7-lijn voorstelt. Eerst zijn altijd de Pixel-smartphones aan de beurt. Vanaf dan is het aan fabrikanten om Android 13 zelf naar hun consumenten te brengen. Omdat de meeste fabrikanten nog een eigen softwarelaag bovenop de ruwe Android-schil bouwen (denk aan OneUI, ColorOS, MIUI, …), is het onmogelijk om nu al te voorspellen wanneer jouw smartphone de update zal krijgen en of die überhaupt nog wel in aanmerking komt.


Dit artikel is laatst bijgewerkt op 12/05/2022 na de officiële voorstelling van Android 13.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business